Sztanyiszlav Csercseszov, a világbajnokság negyeddöntőjében kiesett házigazda orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány úgy érzi, hogy emelt fővel búcsúzhatnak.

A horvátokkal szemben tizenegyespárbajban elbukott negyeddöntőt követően a szakember azt mondta: bár előzetesen semmi esélyük nem volt a vb-győzelemre, mégis rendkívül csalódottak, hogy nem sikerült bejutniuk a torna legjobb négy csapata közé.

De így is meg tudtuk mutatni a csapatunk erejét – tette hozzá a kapitány.

Csercseszov hangsúlyozta, a horvátok elleni mérkőzés előtt és után is beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki gratulált neki a “nagyon jó mérkőzéshez”. “Azt mondta, hogy tartsuk nyitva a szemünket, és tegyük meg a következő lépéseket” – utalt a politikus a válogatott jövőjére és fejlődésére. Csercseszov kiemelte: az orosz emberek nemcsak egyszerűen bíztak a válogatottban, hanem “szerelmesek lettek” a csapatba.

Zlatko Dalic, a horvátok kapitánya a továbbjutást követően előbb saját játékosainak gratulált, majd az orosz csapatnak is, amely elmondása szerint “nagyot küzdött”. “Nem volt szép mérkőzés, ez harc volt, csata ez elődöntőért. Szerencsénk volt” – nyilatkozta Dalic. Elárulta: annyira a mérkőzésre koncentrált, hogy csak Ivan Rakitic továbbjutást jelentő utolsó sikeres horvát tizenegyesét követően engedte szabadjára az érzelmeit. “Nem sírok gyakran, de most jó okom volt rá: Horvátország vb-elődöntős! Ez nagy siker és nagyszerű eredmény” – mondta a kapitány.

Mário Fernandes. Fotó: MTI/EPA/Háled el-Fiki

Az Anglia elleni elődöntővel kapcsolatban közölte: természetesen hagytak maguknak erőt a folytatásra is, mert nem áll szándékukban megállni, ha már eddig eljutottak. “Két mérkőzés vár még ránk, megpróbáljunk a legjobb teljesítményünket nyújtani. Mindenesetre nagyon motiváltak vagyunk” – hangsúlyozta Dalic.

Az összecsapás legjobb játékosának a horvátok középpályását, Luka Modricot választották, aki a szintén tizenegyespárbajban megnyert nyolcaddöntőre is utalva azt mondta: szombaton újabb dráma várt a horvát válogatottra. “Az első félidőben nem játszottunk jól, nem tudtuk úgy irányítani a játékot, ahogyan szerettük volna” – fogalmazott Modric. Hozzátette: a folytatásban már jobban teljesítettek, de nem tudták lezárni a találkozót még a tizenegyespárbaj előtt. “Viszont ismét megmutattuk, hogy van tartás a csapatban. Elődöntősök vagyunk, elég időnk van a felkészülésre és a feltöltődésre” – mondta Modric.

A Horvátország-Anglia vb-elődöntőt szerdán 20 órától Moszkvában, a Luzsnyiki Stadionban rendezik meg, egy nappal a szentpétervári Franciaország-Belgium összecsapást követően.