Kezdőlap Helyszínek Nyizsnyij Novgorod

Nyizsnyij Novgorod

Az ország ötödik legnagyobb városa Nyizsnyij Novgorod, közel 1,3 millió lakossal. A Gorkij Autógyár székhelye, de szintén kiemelt szerep jut a hajó- és repülőgépgyártásnak is. A város kiemelten fontos közlekedési csomópont, de a fejlettségi szint csak az elmúlt években kezdte megközelíteni a többi nagy orosz városét. Ebben nagy szerepet játszott az IT-szektor rohamos növekedése a régióban, melynek hála, mára az egyik vezető szerepet töltik be az ország informatikai életében.

Az informatika, illetve a világbajnokság is jó hatással volt a fejlődésre, ugyanis lecserélték a szovjet időkből visszamaradt metró- és autóbuszflottát és elkezdődött a város modernizálása. Új metróvonalakat építettek és felújították a házakat is. Erre viszont rengeteget költött a város, többet, mint a többi 10 helyszín a rendezési költségekre. Érdekesség továbbá, hogy testvérvárosai közé tartozik Barcelona és Győr.

Meg is lett az eredménye a nagy befektetésnek, mert a két folyó találkozósánál épült Nyizsnyij Novgorod Stadion (45 ezer fő) impozáns látványt nyújt. Ugyan belülről eléggé puritánnak tűnik, de a fejlettségi szintje optimális. A három évig tartó építési időszak alatt azonban nem ment minden flottul. 2017 októberében tűz ütött ki a stadionban, szerencsére senki sem sérült meg és viszonylag gyorsan el is oltották. A vb-re szerencsére elkészült az aréna, így olyan mérkőzéseknek adhat otthon, mint az Argentína – Horvátország vagy a Svédország – Dél-Korea találkozók. A négy csoportmérkőzés mellett még rendeznek egy nyolcad- és egy negyeddöntőt is benne.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 18. Svédország 1 - 0
(0 - 0)
Dél-Korea M4 Sport
jún 21. Argentina 0 - 3
(0 - 0)
Horvátország M4 Sport
jún 24. Anglia 6 - 1
(5 - 0)
Panama M4 Sport
jún 27. Svájc 2 - 2
(1 - 0)
Costa Rica Duna TV
júl 1. Horvátország 2 - 1 PEN
(0 - 0)
Dánia M4 Sport
júl 6. Uruguay 0 - 2
(0 - 1)
Franciaország M4 Sport