Kezdőlap Helyszínek Jekatyerinburg

Jekatyerinburg

A világbajnokság legkeletibb helyszíne Jekatyerinburg, ami egy 1,4 millió lakosú város. Moszkvától 1800 km-re fekszik, magyarul nagyon sokat kell utaznia az ide látogató szurkolóknak. Az Uráli szövetségi körzet központja és Oroszország 4. legnagyobb városa. Európa és Ázsia határán terül el, fontos vasúti csomópont. Gazdasági szempontból kiemelkedik a térségből, de nem csak onnan, hanem orosz városok közül is. A munkanélküliség 1% alatti, a bérek is kimagaslóak orosz viszonylatban.

Folyamatosan fejlődik a város, most már felhőkarcolók is megtalálhatóak, de nem volt ez mindig így. A szocialista évek alatt “zárt város” volt, mivel hadiipari központ lévén, nem fogadhatott látogatókat. Külön érdekessége a városnak, hogy a 70-es években biofegyvert is gyártottak itt.

A jelenlegi Jekatyerinburgról azonban nem csak a gazdasága miatt beszélnek, hanem a páratlan stadionja mellett sem lehet szó nélkül elmenni. A Jekatyerinburg Aréna (másik nevén Központi Stadion) 35 ezer fő befogadására képes és 1957-ben építették. Természetesen a világbajnokságra felújították, de az igazán nagy attrakciót a “mobillelátó” jelenti, amely egy olyan nézőtér, ami az eredeti stadion területén kívül helyezkedik el. A bővítés a világbajnokság miatt kellett, mert eredetileg csak 27 ezer embert fért volna el az arénában. Érdekes látványt nyújt ez az egyedi megoldás, amiről még biztosan fognak beszélni a vb alatt is. Vajon mennyire fog befújni a szél az ideiglenes lelátón?

A mérkőzések szempontjából mindössze nyolc csapat szívja csak meg a hosszú utazást, mert a csoportmérkőzések után “bezár” a Központi Stadion. Elsőnek az Egyiptom – Uruguay találkozóval kezdenek, így élőben láthatják az uráliak a jövő egyik klasszisát, Mohamed Salah-t. Izgalmasnak ígérkezik még a Mexikó – Svédország találkozó is (Ibrahimovic nélkül), de a franciákat úgyszintén kikészítheti az utazás, hiszen Peruval játszanak majd.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 15. Egyiptom 0 - 1
(0 - 0)
Uruguay M4 Sport
jún 21. Franciaország 1 - 0
(1 - 0)
Peru M4 Sport
jún 24. Japán 2 - 2
(1 - 1)
Szenegál M4 Sport
jún 27. Mexikó 0 - 3
(0 - 0)
Svédország Duna TV