Kezdőlap Helyszínek Szentpétervár

Szentpétervár

Oroszország egyik gyöngyszeme Szentpétervár. Egykoron még Leningrádnak hívták a Finn-öböl partján fekvő várost, melynek több mint 5 millió a lakossága és ezzel Moszkva mögött a második legnagyobb orosz város. Közel 300 éves múltra tekint vissza, központját az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Kiemelkedő a művészetek terén, többek között 40 színházzal rendelkezik, de szintén fontos kiemelni a zenét és a balettet is. Utóbbi felemelkedésében nagy szerepe van Szentpétervárnak, elég csak megemlíteni Anna Pavlovát a város szülöttjét.

Az irodalmárok közül Dosztojevszkijt, míg a sportolók közül Andrej Arshavint, Boris Spasskyt és Oleg Salenkót érdemes kiemelni (ő rúgott öt gólt egy mérkőzésen a vb-n). A város leghíresebb szülöttje azonban Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök. Elődje, Dimitrij Medvegyev is az egykori Leningrádban látta meg a napvilágot. A város nem csak a kultúrában és a sportban erős, hanem a gazdaságban is. Élen járnak hajóépítés és úrhajózás terén, de a kőolajfeldolgozásban is jeleskednek. Az informatika is rohamos léptekben fejlődik a régióban.

Egy ilyen városnak szinte kutya kötelessége minőségi stadiont építeni a világbajnokságra, amit igyekeztek is megtenni. A Kresztovszkij Stadion 67 ezer fő befogadására alkalmas és a Zenit labdarúgócsapatának az otthona. Egy gyönyörű komplexumról beszélünk, amely nagyon modern és a 2017-es Konföderációs kupa döntőjét rendezték benne. Azonban komoly árnyoldalai is vannak a sikernek, hiszen sokan a világ legdrágább stadionjának tartják. A beruházás összege jóval több, mint másfél milliárd euró (nem elírás) volt. Az eredetileg tervezett összeg hétszerese ez.

Nagyon sokára készült el az aréna (éveket csúsztak), rengeteg probléma volt, egyik ilyen, hogy a vendégmunkásoknak embertelen munkakörülményei voltak. Ide sorolható még az is, hogy hiába behúzható tetős a létesítmény, elvileg ez még mindig nem működik megfelelően. Az egész építkezés közröhej tárgyává vált. Olyan apróságok pedig már fel sem tűntek, minthogy az emberek az egyik tesztmérkőzésen a jeges hóesésben fagyoskodhattak, mert a tetőt nem lehetett behúzni. Volt olyan tesztmeccs, amire a fű se nőtt ki, de csúcspont 2016-ban jött el, amikor lefújta a tető egy részét a szél. Öt nappal az események után pedig kigyulladt a lelátó.

Szerencsére a Konföderációs kupára már minden rendben volt, így joggal reménykedhetünk, hogy egy Szentpétervárhoz méltó stadionban tartják meg a világbajnokságra tervezett hét találkozót. Köztük az egyik elődöntőt, illetve a bronzmérkőzést is.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 15. Marokkó 0 - 1
(0 - 0)
Irán M4 Sport
jún 19. Oroszország 3 - 1
(0 - 0)
Egyiptom M4 Sport
jún 22. Brazília 2 - 0
(0 - 0)
Costa Rica M4 Sport
jún 26. Nigéria 1 - 2
(0 - 1)
Argentina M4 Sport
júl 3. Svédország 1 - 0
(0 - 0)
Svájc M4 Sport
júl 10. Franciaország 1 - 0
(0 - 0)
Belgium M4 Sport
júl 14. Belgium 2 - 0
(1 - 0)
Anglia M4 Sport