Kezdőlap Helyszínek Kalinyingrád

Kalinyingrád

Kalinyingrád az egykori Königsberg, mely a világbajnokság legnyugatibb helyszíne lesz. A második világháború után lett Kalinyingrád a neve Oroszország egyik legfontosabb kikötővárosának. Kicsit elszeparáltan van a többi orosz városhoz képest, ugyanis Lengyelország és Litvánia között helyezkedik el. Lakossága fél millió főre tehető, igazi gazdasági központ (autók összeszerelése, vegyipar, bútorgyártás), de kiemelkedő még halászatban is. Egy időben az orosz Hong Kongnak is nevezték. Érdemes még megemlíteni, hogy a jelenlegi elnök Vlagyimir Putyin felesége, Ljudmila is innen származik.

Az Oktyabrszkij-szigeten található a 35 ezer fő befogadására alkalmas Kalinyingrád Stadion (más néven Baltika). Egy ultramodern épületről beszélünk, behúzható tetővel, éjszaka pedig fényárban úszik az egész létesítményt. A torna után “visszabontják” a stadiont és mindössze 25 ezer fős lesz és az FC Baltika fog benne mérkőzéseket játszani a másodosztályban. A környező területeket a stadion építésével egy időben próbálták kialakítani, mivel egy kietlen részre épült a létesítmény.

Napvilágot láttak érdekes hírek is a kalinyingrádi helyszínről, ugyanis a polgármesterük megkérte a városlakókat, hogy a vb ideje alatt lehetőleg ne verjenek turistákat, tartsanak rendet a portájuk körül, sőt, ha tehetik, akkor utazzanak el a csoportmeccsek idejére a városukból. Így próbálnák fenntartani a rendet a helyi szervek.

Négy csoportmérkőzést rendeznek itt, közülük is kiemelkedik az Anglia – Belgium derbi a G-csoportból. A továbbjutás kérdése szempontjából kiemelten fontos találkozó lesz ez. Izgalmas lehet még a két védekező felfogású európai válogatott találkozója is (Szerbia – Svájc), illetve megcsodálhatják még a spanyolok játékát is a stadionba kilátogatók. A nyitómeccsen pedig Horvátország Nigériával csap majd össze.

Menetrend

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég TV
jún 16. Horvátország 2 - 0
(1 - 0)
Nigéria M4 Sport
jún 22. Szerbia 1 - 2
(1 - 0)
Svájc M4 Sport
jún 25. Spanyolország 2 - 2
(1 - 1)
Marokkó Duna TV
jún 28. Anglia 0 - 1
(0 - 0)
Belgium M4 Sport