Képesek érvényesíteni a papírformát a franciák, vagy a belga aranygeneráció tovább folytatja menetelését? Izgalmas elődöntőre van kilátás kedd este, ahol reményeink szerint mindkét oldal a támadófocit fogja erőltetni és egy jó találkozót láthatunk. 

Taktikailag a mezőny előtt járnak

Roberto Martínez vereséggel kezdte szövetségi kapitányi pályafutását, de azóta lejátszott 24 mérkőzésen nem találtak legyőzőre. Legutóbb a brazil válogatottat tréfálták meg, kivitelezve egy tökéletes taktikát. Tite “elszólása” után (Marcelo újra a kezdőben) Martínez úgy alakította a csapatát, hogy ezt minél jobban kihasználja. Az eddigi háromvédős rendszerét dobta és egy 4-3-3-as felállást alkalmazott a negyeddöntőben. A csapat erejét a jobboldalra összpontosította, De Bruyne-t feltolta a csatársorba, Lukaku a jobbszélre került. Utóbbi döntésével nyomás helyezett a brazil védelem baloldalára, ahol a Marcelo játéka miatti űr keletkezett. Középpályára elsősorban magas romboló játékosokat tett, akik fegyelmezetten visszazártak védekezni. Mindössze a három támadó végezte az offenzív feladatokat, de a belgák így is sikerrel jártak. Védekezésben jól zárták le a többségében egy oldalra koncentráló brazilokat, ezzel megölve Neymarék játékát. Martínez bizonyította, hogy csapata képes különféle hadrendben is fegyelmezetten játszani és felveszik a versenyt a világ legjobbjaival is.

Kazany, 2018. július 6.
A belga Kevin De Bruyne (b) a gólját ünnepli csapattársával, Adnan Januzajjal a Brazília – Belgium mérkõzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság negyeddöntõjében a Kazany Arénában 2018. július 6-án. (MTI/AP/Frank Augstein)

Nincs ellenfelük?

Ahogyan már írtuk, ez a francia csapat nagyon erős. Gyakorlatilag minden poszton klasszisok és egyelőre nem találják az ellenszert a riválisok. Számukra az egyenes kieséses szakaszban jött el a világbajnokság érdemi része. A szenvedés megvolt a csoportkörben, míg a negyeddöntőben Uruguay személyében egy nagyon kellemetlen válogatottat győztek le. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy Cavani nem volt, Stuani pedig nem tudta megfelelően helyettesíteni. Uruguay magas intenzitású feltolt védekezéssel kezdett, de ahogyan csökkent a lendületük, úgy kezdett magához térni Deschamps csapata. Egy 4-1-3-2-őt álmodott meg a szövetségi kapitány, ami elsősorban támadás szempontjából volt fontos. Mbappének kellett a hely a futásra, így Laxalt gyakorlatilag mindig hátul maradt vele védekezni. Emiatt viszont nem volt balszárnya az uruguayi csapatnak, így támadásban sem tudtak kibontakozni. Egy mentális megfélemlítéssel (Mbappé és Griezmann gyorsasága) tartotta kordában a francia gárda a riválisát, ami hatékonynak is bizonyult, mivel folyamatosan Uruguay alkalmazkodott az ellenfélhez.

Fogadnál, de nem tudod hogyan? Gyors útmutató ITT!

Mbappé labda nélkül is veszélyes

Argentínát lefutotta Mbappé, szinte egymaga verte el a komplett védelmüket. Ezt próbálta kiküszöbölni a már említett módon Óscar Tabárez. Laxalt szoros emberfogást alkalmazott rajta és már akkor megkezdte ezt, mielőtt a labda a francia szélsőhöz került volna. Sokszor jött a besegítés is, így Mbappé nem tudott kapu felé fordulni, ezzel pedig kivették a franciák egyik fegyverét a játékból. A belgáknak is valami hasonlót kell alkalmazni ellene, mivel Mbappé a franciák első számú játékosává nőtte ki magát. Ennek taktikai megvalósítása nagyon nehéz, ugyanis a védekezés súlypontja átkerül az egyik oldalra, míg a másikon emiatt üres területeket keletkeznek. Ezt a brazilok csak későn vették észre és nem használták ki (ott is valami hasonlót valósított meg defenzív játék terén a belga csapat Neymarral és Marcelóval szemben), de a franciák erre biztosan építeni fognak. Másik fontos elem lehet, hogy Mbappé kiválóan fut be üres területekre és kérdéses, hogy Vertonghen vagy Chadli mennyire tudja felvenni vele a lépést.

Kazany, 2018. június 30.
A francia Kylian Mbappé (b) Lucas Hernandezzel, miután berúgta csapata harmadik gólját a Franciaország – Argentína mérkõzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében Kazanyban 2018. június 30-án. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Belga kontrák

Elemeztük a belga védelem gyengéit, de nem említettük meg Meunier kiválását, amivel a jobbszárnyon komoly problémák merülhetnek majd fel Griezmann (vagy Dembélé) semlegesítését illetően, de most jöjjön a franciák kivesézése. A brazilok sem tudtak ugyanis mit kezdeni a belga támadókkal. De Bruyne a csatársorba került, amivel még veszélyesebb lett a belga csapat, mivel Mertens eddig csak árnyéka volt napolis önmagának. Lukaku gyakorlatilag fizikális fölénye révén bárkit képes dominálni, ha pedig futásra kerül a sor, akkor meglepő gyorsaságáról tesz tanúbizonyságot a 94 kilós támadó. Hazard az, aki cselez (brazilokkal szemben 10 sikeres kísérlete volt) passzol és fut. Megállíthatatlan, erősen kérdéses, hogy kiket állít erre a hármasra Deschamps. Umtiti kisebb sérüléssel bajlódik, de válogatottbeli védőtársa azt nyilatkozta, hogy Sam rendben lesz kedd estére. Szükség is van rá, mert talán ő az, akit nyugodt szívvel rá lehet állítani Lukakura. A franciák egy olyan támadósorral találkoznak, amihez hasonlóval eddig soha.

Dinamikus mérkőzés

Mivel mindkét csapat elsősorban a kontrák révén veszélyes, ezért egy pörgős mérkőzésre van kilátás. Nagyon fontos lesz, hogy melyik válogatott hogyan oldja meg a középpályás labdaszerzést, mert ez lehet a kulcsa a sikernek. Mindkét oldalon gyors szélsők vannak, akik ráadásul gólerősek is. Egyik védelem sem a sebességéről híres, ez által a mindkét csapat gólt szerez opció nem rossz ötlet (21.84). A 2,5 gól feletti opcióban is lehet ráció (2.18), de a legfőbb kérdés továbbra is az, hogy ki lesz a döntős? A franciák nemcsak a kontráik, de okos pontrúgás kombinációik révén is veszélyesek, ugyanakkor hasonlóra a belgák is képesek (brazilok ellen is láthattuk). A belgák góljai közel 85%-át akcióból lövik, erre kell valamit kitalálnia Deschampsnak, mert eddig senki sem tudta limitálni őket. Szorzók szempontjából 2.10-et adnak a belgákra, de érdemes inkább élőben fogadni.

Fogadj az Unibeten a vb negyeddöntőire, mivel minden találkozó után 1.200.000 forintot nyerhetsz sorsolás által! Fogadj MOST!

A mérkőzéstipp játék nyertese RedMunchen

Gratulálunk, RedMunchen!

A nyertes tipp: 1, Dani Alves, 88. perc, beküldve: 2018.07.10 18:30 CEST

 
 

3 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.