Két elsősorban kivárásra építő defenzív csapat találkozók a második nyolcaddöntőben. Mindkét oldalon klasszis csatárok, akik egymaguk képesek meccseket eldönteni, de vajon ekkora tétnél is bizonyítanak majd? 

Legjobb védelem

A csoportkör után mindössze egyetlen csapat mondhatja el magáról, hogy nem kapott gólt. Uruguay a jó védelmének köszönhetően 5-0-ás gólkülönbséggel hozta le a három mérkőzést. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy övék volt az egyik, ha nem a legkönnyebb négyes. Ugyanakkor a váratlanul feljavuló oroszokkal szemben bravúrnak mondható a 3-0-ás siker. A házigazda elleni győzelemnél egy tényező megfigyelhető volt, amire fel kell készülnie a regnáló Európa-bajnoknak is. Uruguay nagyon jól alkalmazta a centralizált emberfogást. Ennek fokális pontja volt az oroszok támadója, Artem Dzyuba. Nem hagyták érvényesülni az óriási csatárt, így az oroszok a fejjátéka nem működött, ami az egyik legnagyobb fegyverük.

Szamara, 2018. június 25.
Az uruguayi Diego Godin ünnepli csapatának második gólját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság A csoportjának harmadik fordulójában játszott Uruguay-Oroszország mérkõzésen a Szamara Arénában 2018. június 25-én. (MTI/AP/Martin Meissner)

Van félnivalójuk

Hiába van világklasszis támadója a portugáloknak, a fogadóirodáknál már közel sem ők a favoritok (3.00). Ennek meg is van az alapja, ugyanis Tabárez személyében egy olyan edzővel kell megküzdenie taktika szintjén Fernando Santosnak, akihez hasonlóval még nem volt dolga. Az elmúlt négy évet tekintve ez a legkomolyabb erőpróba számára, most derül ki valójában, hogy mennyit is ér a csapata. Ahogyan már említettek, kiválóan vette ki a csoportkör alatt az ellenfél legjobbjait Uruguay. Emberfogásban Godín elit, ismeri is Ronaldót, ahogyan Giménez is. Az ő párosuk aranyat érhet a portugálok ellen. Csalóka lehet, mert ha megnézzük az oroszok elleni felállást, akkor egy 3-5-2-es rendszernek tűnik, pedig egy 4-3-3 volt. Azért is fontos ez, mert már itt is látszott, hogy két gyors és mozgékony szélsőhátvédet alkalmazott Tabárez, középen pedig három olyan szűrőt, akik képesek a bemozgásokat és a mélységi passzokat limitálni. Ez egy gyakorlat volt a nyolcaddöntőre, ugyanis a portugálok játéka is nagyon hasonló.

Fogadnál, de nem tudod hogyan? Gyors útmutató ITT!

Világklasszis támadók

Nem elég, hogy az uruguayi védelem a legjobb, de két olyan támadójuk van, mint Luis Suárez és Edinson Cavani. Előbbi kezdi elkapni a fonalat, ami komoly veszélyforrást jelenthet az ellenfelek számára. A másik nagy probléma, hogy Cavaninál is megtört a gólcsend, ezzel nála is átszakad az a bizonyos gát. Érdekes volt látni, hogy míg sok csapatnál, ha van elől 2-3 klasszisod, akkor azok távol helyezkednek egymástól, ezzel is jobban megnyitva a pályát, de nincs ez így az uruknál. Cavani és Suárez is amennyire csak lehet, közel helyezkedik egymáshoz, így könnyebb számukra a kombinatív játék, illetve elkerülik az ellenfél védői által az emberfogást és az elszeparálást.

Nem Ronaldo a mérleg nyelve?

Ahogyan a 2016-os Európa-bajnokságon is, úgy a mostani világbajnokságon is Quaresma mentette meg a csapatot, amikor igazán nehéz volt a szituáció. Nem először tűnt el kulcsfontosságú mérkőzésen Ronaldo, mikor a továbbjutás a tét (Eb-n a horvátokkal szembeni találkozó, de a döntőt is nélküle nyerték). Irán ellen nem remekelt, pedig az 53. percben eldönthette volna a továbbjutás kérdését, de büntetőt hibázott. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy a spanyoloknak hármat vágott és parádésan játszott, abból kéne valamit elővennie a nyolcaddöntőben is.

Szaranszk, 2018. június 25.
A portugál Ricardo Quaresma (b) játékostársával, Cristiano Ronaldóval, miután megszerezte csapata elsõ gólját az Irán – Portugália mérkõzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság B csoportjának harmadik fordulójában Szaranszkban 2018. június 25-én. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Amikor van egy másik zsenid

Uruguay kapcsán kiemeltek a Suárez – Cavani duót, portugáloknál is érdemes megemlíteni, hogy elsősorban mindenki Ronaldóról beszél, de a háttérben ott van egy Quaresma, aki bármikor képes villanni. Ő lehet a megoldás Fernando Santos és Portugália számára. Az Irán elleni váratlan húzásához hasonlóval meglepheti Godinékat is, mivel ők jó eséllyel elsősorban Ronaldóból készülnek.

Taktikai csata

Két évvel ezelőtt elsősorban a védelmére épített Portugália, mikor kontinenstornát nyertek. Az akkori győztes csapatból sokan megmaradtak, ami jelenthetne jót is, de jelen helyzetben már megvannak az árnyoldalai a kornak. Az egyik ilyen a lassúság. Nem hiába kaptak három gólt a spanyoloktól, Pepe és Fonte nem bírta a versenyt fizikálisan Diego Costával, akkor hogyan fogják a Cavani – Suárez párossal? A kapuban ugyan egy kiváló hálóőr véd, de rá sem támaszkodhatnak teljes egészében. A rutin egyértelműen a portugálok mellett szól, nem fognak kapkodni és idegeskedni. Középpályán is erősebbek, ott kontrollálhatják a találkozót, de nagy kérdés, hogy képesek-e betalálni, illetve hogyan oldják meg a két uruguayi támadó semlegesítését. Ebből a szempontból lehet is fantázia Suárezék sikerében (2.80), de egy 2,5 under sem rossz ötlet (1.44). Felsejlik az a bizonyos horvátok elleni nyolcaddöntő, ahol a mostanihoz hasonlóan, egy fegyelmezett ellenféllel találkozik Fernando Santos csapata.

Fogadj az Unibeten erre a mérkőzésre, ahol a találkozó után akár 450.000 forintot is nyerhetsz sorsolás által! További részletek

A mérkőzéstipp játék nyertese rolii92

Gratulálunk, rolii92!

A nyertes tipp: 1, Marcelo Brozović, 35. perc, beküldve: 2018.06.30 16:09 CEST

 
 

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.