A brazilok, ha nehezen is, de megoldották a csoportkört, így most már jöhet számukra a torna “java”. Most kell megmutatni, hogy mennyit fejlődtek négy év alatt, erre pedig kezdésnek tökéletes alany lehet Mexikó a nyolcaddöntőben. 

Tradíció

Mexikó hagyományőrző nép, vonatkozik ezt a világbajnoki szereplésükre is. Zsinórban ez a hetedik a torna, ahol túljutnak a csoportkörön. Nem is gondoltuk volna, ugye? A sorozat 1994-ben vette kezdetét, aminek van még egy jellegzetessége: mindig kiesnek a nyolcaddöntőben. Most is valami hasonló vár rájuk, de nem csak a mexikói csapat számára kellemetlen ez az egész, hanem a braziloknak is. Mexikó ugyanis az elmúlt hat vb-n olyanokkal szemben esett ki, akik többségében még a legjobb négybe sem kerültek be a későbbiek folyamán, ráadásul hatból egyik csapat sem nyerte világbajnoki címet. Vajon most megtörik valamelyik sorozat?

Mexikói szurkolók, miután csapatuk 1-0-ra gyõzött az oroszországi labdarúgó-világbajnokság F csoportjának elsõ fordulójában játszott Németország – Mexikó mérkõzésen a moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2018. június 17-én. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Őrült vagy zseni?

Juan Carlos Osorio tökéletesen megtervezte a csoportkört és továbbjuttatta válogatottját. Vékony a mezsgye nála a taktikai géniusz és a felelőtlen kísérletező között, de egyelőre az előbbi felé hajlik a mérleg nyelve. A németek ellen prímán megvalósította a nyerő taktikát: gyors kontrák és a területek szűkítése. Olyan támadóik vannak, mint Hirving Lozano, aki már a PSV-ben is felhívta magára a sztárcsapatok figyelmét a sebességével és a technikai képzettségével. Layún, Vela és Chihcarito sem lassú játékosok, minden adott volt tehát egy mozgékony támadósorhoz. Két dolgot figyelt meg remekül Osorio. Az egyik, hogy a németeknél elsősorban Kroos és Özil passzolási lehetőségeit kell korlátozni. Mindkettőjük esetében minimálisra sikerült szűkíteni ezt, elől hiába volt ott Werner (aki jól mozog be üres területekre), alig kapott értékelhető labdákat. A másik, hogy a németek két szélsővédője (elsősorban Kimmich) rendszerint felmegy az ellenfél térfelére, ezzel óriási terület keletkezik mögötte, ami bejátszható a gyors mexikóiknak, magára hagyva a két középső védőt. Ebből született a gól is.

Fogadnál, de nem tudod hogyan? Gyors útmutató ITT!

Hasonló szituáció

Vétek lenne összehasonlítani a brazil és német csapatot (mi azonban mégis megtesszük valamennyire), mert a dél-amerikai ország rengeteget fejlődött a legutóbbi csúfos vb kudarc óta. Titének hála a védekezésük nagyon stabil lett, rekordot döntöttek a selejtezők során, mivel mindössze 11 gólt kaptak. Azonban vannak egyezések a két válogatott játékában. Egyik ilyen, hogy hasonlóan a németekhez, braziloknak is megvan a maga Kimmich-jük, aki Marcelo. Ő rendre Neymar (vagy Coutinho) mögött tartózkodik, így az ő helyén nagy terület marad üresen. A másik a két játékrendszer: mindkét válogatott a 4-2-3-1-ben bízik. Egyik oldalon Casemiro, másikon Khedira a szűrő, ugyanakkor Paulinho amolyan box-to-box középpályás a braziloknál, aki viszont sokszor veszi ki részét a támadások befejezéséből is (többször mint Kroos). Ezzel viszont alig marad hátul valaki védekezni (kontrétan 3-4 ember, pont mint a németeknél).

Neymar a vezér?

Elfigyelve a brazilok eddigi játékát, nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ő lenne az, akin a siker múlik. A Barcelona csillaga, Philippe Coutinho nyújtja eddig a legjobb teljesítményt, hol váratlan átlövéseivel, hol a védelem mögé belöbbölt passzokkal veszélyezteti az ellenfél kapuját. Neymar is kezdi elkapni a fonalat, de még messze van a csúcsformájától, ez tisztán látszik. Össze kell magát kapnia, mert a nyolcaddöntőben rá is nagy szükség lesz, ha nyerni akarnak.

Moszkva, 2018. június 27.
A brazil Thiago Silva (2) játékostársával, Neymarral, miután befejelte csapata második gólját a Szerbia – Brazília mérkõzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában a moszkvai Szpartak Stadionban 2018. június 27-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Minden a brazilok mellett szól

Megvan a megfelelő ellenszer a brazilok ellen, de így is az ő győzelmüket várja mindenki (1.52), ebben viszont így semmi érték nincsen. Miranda ugyan nem lassú, de Thiago Silvának gondjai lehetnek majd a kontráknál, ha legalább egyet sikerül végigvinnie Veláéknak. Elől viszont erős a brazil csapat, főleg a szerbekkel szemben mutatták meg, hogy azért van bőven tartalék bennük. Minden attól függ, hogy Mexikó mennyi ideig képes fegyelmezetten védekezni. Ha ez megvalósul a teljes mérkőzésen, akkor Titére és válogatottjára küzdelmes 90 perc vár. Emiatt az elsőre jó ötletnek tűnő 2,5 over helyett, lehet inkább az underre kéne koncentrálni a góloknál (1.85). A mexikói ázsiai hendikep sem rossz ötlet hétfő délutánra (+1,5 gól: 1.55).

Fogadj az Unibeten a vb nyolcaddöntőire, mivel minden találkozó után 450.000 forintot nyerhetsz sorsolás által! Fogadj MOST!

A mérkőzéstipp játék nyertese bufa1993

Gratulálunk, bufa1993!

A nyertes tipp: 1, Jonny Williams, 22. perc, beküldve: 2018.07.01 9:54 CEST

 
 

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.