Papíron talán az egyik legbiztosabb nyolcaddöntőnek mondható, mivel Japán abszolút antifocival került tovább a csoportjából, míg a belgák eddig remekeltek a vb során és titkos esélyesnek tekinthetők. 

Nehezebb ág

Bölcsebb lett volna, ha a belgák leadják az angolok elleni utolsó csoportmeccsüket, mert így az erősebb nyolcasba kerültek. Az első lépés nem tűnik megoldhatatlannak, de a negyeddöntőben már Brazília lehet az ellenfél, míg az elődöntőben akár Franciaország. A szövetségi kapitány, Roberto Martínez viszont pozitívan áll hozzá a szituációhoz:

Elégedett vagyok a csapatom teljesítményével, most pedig csak Japánra szabad koncentrálnunk. Aki nem csak a következő mérkőzésre gondol, az sokat kockáztat. Különben sem hiszem, hogy létezik olyan, hogy könnyebb ág. Bárki képes lehet meglepetést okozni – mondta a kapitány.

Kalinyigrád, 2018. június 28.
Roberto Martinez belga szövetségi kapitány az oroszországi labdarúgó-világbajnokság G csoportja harmadik fordulójának Anglia – Belgium mérkõzése elõtt a Kalinyingrád Stadionban 2018. június 28-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Ez kevés lesz

Japán egy óriási hibának köszönheti, hogy most nyolcaddöntős. A kolumbiai Sánchez hatalmas hülyeséget csinált az első mérkőzésen, aminek hála közel 90 percet emberelőnyben játszott Japán. Így is nagy nehezen nyertek, Szenegállal szemben viszont tanúbizonyságot tettek hatalmas küzdeni tudásukról. Az utolsó meccsen megint vállalhatatlan játékot mutattak be, hasonlóra lehet tőlük számítani a nyolcaddöntőben is. Voltak elemzések arra vonatkozóan, hogy mennyire találékony volt Nishino Akira mester, hogy egy 4-2-3-1-es felállással kezdett, amiből a csapat menet közben vált 3-3-1-3. Elsőre érdekesnek is tűnik, mivel két szélsővel rohamoznak, illetve Hasebe visszalépésével a védelembe lesz egy labdabiztos játékosuk, akivel felépíthetik a támadásokat. Másodikra azonban látható, hogy a letámadó belgákkal szemben ez nem fog működni.

Fogadnál, de nem tudod hogyan? Gyors útmutató ITT!

Új elképzelés kell

Kolumbia az emberhátrány miatt, míg Szenegál olykor csak lustaságból is, de nem alkalmazott feltolt védelmi vonalat és nem helyezte folyamatos nyomás alá a lassan építkező Japánokat. Ezt a hibát a belgák nem követik el. Emiatt máris nem fog működni Akira elképzelése, sőt egy óriási zakóba is belefuthatnak, mivel Sakai és Nagatomo is feltoltan játszik, amivel területet engednek Hazardnak és Mertensnek. A két szélen Meunier és Carrasco tudja őket támogatni, ez által könnyedén a japánok védelme mögé kerülhetnek. A másik probléma, hogy sem Kagawa, sem Okazaki nem tud irányítót vagy árnyékéket játszani (vagyis inkább azt mondhatnánk, hogy nincsenek formában), Honda pedig hiába jó, nem bírja végig a 90 percet. Akirának tehát lépnie kell, de vajon érdemes-e 2-3 nap alatt egy új rendszert kidolgoznia?

Darálás

A belgák szintén három védővel játszanak, előttük négy középpályással és az alakzat alapján ez egy 3-4-3-nak tűnik, de bizony ez egy jóval összetettebb taktika. Először is egy kiemelt csatár van, aki Romelu Lukaku. Ő ebben a rendszerben nagyon él, igazi romboló, aki testi erejét és gyorsaságát is maximálisan kamatoztatni tudja ebben a felállásban. A csapat agya azonban a középpályán visszavontan játszó Kevin de Bruyne. Ez Pep Guardiola találmánya volt, hogy kicsit hátrébb játszatja a belgát a Manchester Cityben, ennek köszönhetően 16 gólpasszt osztott ki, jóval több lehetősége van labdával megtalálni a megfelelő játékost, illetve kontrollálhatja a csapat játékát. Ez meg is látszott az első két mérkőzésen, gyakorlatilag folyamatos presszing alatt tudták tartani az ellenfél kapuját.

Moszkva, 2018. június 23.
A belga Eden Hazard ünnepel, miután második gólját szerezte az oroszországi labdarúgó-világbajnokság G csoportjának második fordulójában játszott Belgium – Tunézia mérkõzésen a moszkvai Szpartak Stadionban 2018. június 23-án. (MTI/AP/Matthias Schrader)

Csodatrió

A japánok legnagyobb probléma azonban nem a minőségi támadások véghezvitele lesz, hanem a védekezés. Lukakura egyáltalán nincsen emberük, aki képes lenne gyorsasága vagy akár emberfogásnál fizikai adottságai révén felvenni vele a versenyt. Rajta kívül ott van még Dries Mertens és Eden Hazard is. Emiatt sem ártana átállni a háromvédős rendszerről a Akiráéknak, mert a Liverpoolhoz hasonlóan, Martinez csapata is a gegenpresszinget alkalmazza. Három japán védőre jutna három letámadó belga, amiből gyors ellentámadást vezethetnének Hazardék (ahogyan Tunézia ellen is). Ezt a hármast az ázsiaiak nem fogják tudni megfékezni.

Kiütés is lehet?

Könnyedén előfordulhat, hogy egy nagyarányú vereségbe néz bele Nishino Akira válogatottja. Egyelőre nem látszik, hogy is tréfálhatnák meg a kipihent belgákat. Megmerem kockáztatni, hogy a belgák egymaguk lehozzák a 2,5 gól feletti opciót (1.95). Az ázsiai hendik piacán a -2 gól is sokat érhet (3.30), mint ahogyan a gólszerzőkre való fogadás is.

Fogadj az Unibeten a vb nyolcaddöntőire, mivel minden találkozó után 450.000 forintot nyerhetsz sorsolás által! Fogadj MOST!

A mérkőzéstipp játék nyertese tonijani

Gratulálunk, tonijani!

A nyertes tipp: 1, Ayrton Preciado, 23. perc, beküldve: 2018.07.02 7:22 CEST

 
 

1 hozzászólás

Comments are closed.