Kedden délután egy európai párharccal folytatódik az egyenes kieséses szakasz első köre. Mindkét válogatott masszívan tud védekezni, de ugyanakkor pofás támadásokat is láthattunk már tőlünk. Reméljük izgalmas összecsapás kerekedik belőle, bár előzetesen inkább taktikai harc várható.

Négy, négy, kettő

A svédek az állandóságra szavaznak, ami egy 4-4-2-öt jelent, és szinte mindig ugyanazokat az embereket. Kilenc emberük játszott már több mint 200 percet, ragaszkodik tehát edzőjük a szerinte bevált kezdőhöz. Felállás terén sem újítgat sokat, a klasszikus taktikában Forsberg és Claesson középre húzódva játszik, megnyitva így a területeket, az akciókhoz fellépő szélső védőknek. Augustinsson és Lustig pedig él is lehetőséggel, és jól segíti a csapatot támadásban. Ez a négy, széleken lévő játékos adja a legtöbb kulcspasszot. Lesz lehetőségük ezt folytatni Svájc ellen is, mert Shaqiriék szélső védelme nem a legtökéletesebb.

Emil Forsberg. Fotó: katatonia82 / Shutterstock.com

Ha egy terv működik

Selejtezők során maguk mögé utasították Hollandiát és Olaszországot, aztán a vb-n Németországot is megelőzték. Szinte végig ugyanazt csinálták, és beválik! Eddig a világbajnokságon 41%-ban birtokolták a labdát, amit 72%-os pontossággal passzoltak egymáshoz. Ez utóbbi nem túl jó mutató, az igazán technikás csapatoknál minimum 85% felett van, de mivel vannak benne hosszú átadások, beívelések, ami a taktika része, ezért leromlik. Amikor például az olaszokat legyőzték a pótselejtezőn, akkor sem érte el a 80%-ot a pontosság, és labdabirtoklásban is alulmaradtak, mégis ült a terv, és felülmúlták Buffonékat. Svájc utolsó két csoportmeccsén megtartotta a labdát magának, szóval ezúttal is játszhatja saját stílusát a svéd válogatott.

Fogadnál, de nem tudod hogyan? Gyors útmutató ITT!

Mégsincs svájci retesz?

Mindig utaltam rá korábban, hogy a svájci csapat védekezik, nem túl izgalmas meccseket hoz. Ehhez képest folyton kapnak gólt, a három vb-meccsükön 9 találatot láthattunk. Még Costa Ricából is kihozták a támadó stílust, Navasék korábban a felezővonalat sem akarták átlépni, Svájc ellen kétszer is eredményesek voltak. Nem volt felforgatott kezdőjük pedig Shaqiriéknek, ezért akár arra a következtetésre is juthatunk összességében, hogy mégsem olyan jó ez a védelem? Svédországhoz hasonlóan 9 játékos van 200 perc felett, tehát itt sem beszélhetünk hatalmas rotációról.

Xherdan Shaqiri. Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com

Nem fest túl jól a helyzet

Stephan Lichtsteiner és Fabian Schär sárga lapok miatt kihagyja a Svédország elleni nyolcaddöntőt, ami azért nagy érvágás. Michael Lang és Johan Djouru pótolhatja őket, ez persze csak találgatás, de akkor is az van, hogy Lang néhány percet játszott eddig, Djouru pedig null kilométeres a vébén. Emil Forsberggel kellene egyből felvenniük a vb-ritmust, ő érkezik majd azon a részén a pályának. Xherdan Shaqirinek voltak igazán jó pillanatai, de a teljes képet nézve azt láthatjuk, hogy nem működik tökéletesen ez a svájci csapat, és nincsenek kiugróan jól teljesítők sem.

Újabb skalpot gyűjthet be Svédország

Be lehet fürödni szépen a nagy kijelentésekkel, tippekkel, de nekem most úgy tűnik, hogy Svédország fog továbbjutni. Technikásabb, jobb játékosok vannak svájci oldalon, de a svédek csapatszinten remekelnek, és játékosaik is sokkal élesebbnek, frissebbnek tűnnek. A rendes játékidős szorzóknál Svájc favorit (2.68), míg a svédekre egészen jó szorzót adnak (3.15). Egy dupla esélyre szavazok, Svédország vagy döntetlen 1.50-ért, aztán meglátjuk mi történik a pályán.

Fogadj az Unibeten a vb nyolcaddöntőire, mivel minden találkozó után 450.000 forintot nyerhetsz sorsolás által! Fogadj MOST!

A mérkőzéstipp játék nyertese lencsab

Gratulálunk, lencsab!

A nyertes tipp: 1, Mason Mount, 45. perc, beküldve: 2018.07.03 11:30 CEST