Társai hiába kérték, hogy ne tegye, Luis Ramirez Zapata látványosan örült Salvador első és máig egyetlen világbajnoki góljának. Nyilasi Tiborék a legnagyobb arányú vb-győztes meccsel beírták magukat a történelembe, melyen az ellenfél egy videokazetta miatt rohant a vesztébe!

Felkészülés a polgárháború árnyékában

Oligarchák uralták Salvadort a ’70-es években, a katonaság erejét is bevetve. Ahogy a kis ország történetében már oly sokszor, a szegényebb rétegek ezúttal is fellázadtak az elnyomás ellen, aminek eredménye elhúzódó polgárháború lett 1979 és 1991 között. Ilyen körülmények között készültek a válogatott játékosai az 1982-es világbajnokságra, melyre a CONCACAF-aranykupán elért második helyük révén jutottak ki, Kanadát vagy épp Mexikót is megelőzve. “Ha valaki késett az edzésről, azért volt, mert sérülteknek segített az utak mentén” – mondta a védő Francisco Jovel.

90 perces békeszünetek

“Amikor a válogatott pályán volt, szünetelt a polgárháború. Az egymással harcoló felek a mérkőzéseinket nézték, legalább addig nyugalom volt az országban. Ez volt a legnagyobb ajándék, amit adhattunk az embereknek” – emlékezett vissza a középpályás Mauricio Alfaro, aki társaihoz hasonlóan nem örült a vb-csoportnak. Jamie Rodriguez védőként tartott a híres csatároktól, félelmeit össze is foglalta. “Címvédő argentinok, Eb-finalista belgák és gólrekordokat tartó magyarok. Azt éreztük, nincs nálunk balszerencsésebb csapat a világon, mintha a legnagyobb ellenségünk tervezte volna meg”.

A vébére kijutó salvadori válogatott. Fotó: Flickr

Nem kaptak labdát a FIFA-tól

Miközben a résztvevők többsége hetekkel a torna kezdete előtt a vébé helyszínére utazott, sőt Honduras egy hónappal korábban ott volt már Spanyolországban, addig Salvador örülhetett, hogy egyáltalán odaért. Hosszú, 72 órás utazás után érkeztek meg, három nappal a Magyarország elleni meccs előtt. “A biológiai óránk 7-8 órával a spanyol idő előtt járt, a debütálás előtt nem tudtunk aludni igazán. Ráadásul nem kaptunk labdákat a FIFA-tól, a magyar edzőtáborba mentünk át kérni néhányat, a mérkőzés előtti napon” – méltatlankodott a hálóőr Luis Mora, de a legnagyobb probléma csak ezután következett.

Egy videokazetta okozta baklövés

A történelmi vereséget megelőző este megpecsételte Salvador sorsát. Egy spanyol ügynök a magyar válogatottról készült videofelvételt ajánlott fel a közép-amerikaiaknak, amit a játékosok közösen fizettek ki. “Néztük a videokazettát, és az edzőnk azt mondta, támadni kell ellenük. Amennyit csak lehet, előre kell menni. Utólag persze kiderült, ez volt a legnagyobb hiba a világon” – szomorkodott a védő Mario Castillo. Ezt tökéletesen alátámasztja a másik oldal is, hiszen Nyilasi Tibor a mérkőzés után elmondta, nem olyan rossz csapat Salvador, de érthetetlenül és naivan támadott végig.

Fotó: Youtube

Húsz perc alatt kaptak hármat

Eljött a nagy nap, a salvadori játékosok nyilatkozatai alapján sosem felejtik el a himnusz közbeni perceket. Azt érezték, küzdeniük kell az otthoniakért is, de 23 ezer néző előtt percek alatt megsemmisültek. “Félidőben 3:0 volt az állás. Gondoltam kapust cserélek, és megmentem Morát a szégyentől, de végül úgy döntöttem, nem tehetem tönkre a második számú hálóőröm kedvét is”. Mauricio Rodriguez szövetségi kapitány nem tudott belenyúlni a meccsbe, amin négy támadóval álltak fel. Az akkor mindössze 36 éves szakember a vébé után visszavonult, soha többet nem ment focipálya közelébe, gyári munkásnak állt.

Ne ünnepelj, még jobban megvernek minket!

Magyarország vezetett 5:0-ra, amikor Salvador nagy pillanata következett. Mágico Gonzalez két gyönyörű csellel szélre sodródik, begurítja középre, végül Zapata elé kerül a labda, aki gólt szerez! “Két társam rám üvöltött, hogy maradjak csendben, és ne ünnepeljek, mert dühösek lesznek a magyarok. Hallgatnom kellett volna rájuk, de annyira örültem, hogy nem tudtam leállni. Gólt szereztem a világbajnokságon! Sosem voltam még olyan boldog, mint abban a néhány másodpercben! A hátralévő félórában ezt követően a magyarok rúgtak még öt gólt. Sajnáltam, de ezt nem tudtam kihagyni”.

Magyar vb-rekord mesterhármasból

Kiss Lászlót az 55. percben cserélte Mészöly Kálmán, aki beírta magát a világbajnokság történelmébe. Harmadik gólját a 76. percben rámolta be Salvadornak. Padról beállva senkinek sem sikerült ilyen rövid idő alatt mesterhármasig jutni azóta sem. “Szegények azt hitték, győzhetnek ellenünk. Gólokkal vezettünk, de lelkesen támadtak továbbra is, alig védekeztek. Micsoda hiba, vesztükbe rohantak” – foglalta össze a tanulságokat Kiss László. A találkozó 10:1-re végződött, a közép-amerikaik tanultak a dologból, és védekező stílusra váltottak. Belgium ellen 1:0-ra kaptak ki, és bár Maradona beharangozta, hogy egyedül tízet rúg nekik, egyszer sem talált be a 2:0-ás argentin sikerrel záruló találkozón.

Hősökből közellenségek

Nyilasiék talán nem is sejtették akkor, de 10 góljuk markánsan befolyásolta a salvadori focisták életét. Hazaérve többen is halálos fenyegetést kaptak, leginkább a kapusra utaztak, aki évekig nem is mert hazaköltözni. A botrányos szereplés ellenére például a hálóőr is kapott ajánlatot spanyol csapattól, a Real Murciától, melynek a játékosa is lett. Többen is hispán klubhoz szerződtek, egyetlen góljuk szerzője, Zapata pedig Amerikában kötött ki, egy washingtoni csapatnál. “Az a fránya videokazetta, mindig is bánni fogom, hogy megnéztük” – emlékezett vissza nemrég az egykori csatár.

Hiába a nagy győzelem, mi is kiestünk ’82-ben

Fotó: Wikipédia

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.