Manapság már bármi megtörténhet a labdarúgás világában, még az is, hogy egy világbajnokságon résztvevő játékost egykor egy videojátékban fedeztek fel. Roberto Firmino sorsa meseszerű, de egy jó teljesítménnyel még az is megtörténhet, hogy ő lesz a vb egyik sztárja. 

Játékból valóság

Az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődtek a számítógépes játékok, azon belül is a Football Manager. Mára egy komplex menedzser programot kapunk, amibe rengeteg időt lehet beleölni, köszönhetően annak, hogy mennyire valósághű. Számtalan edző és tehetségkutató használja a játék adatbázisát és nagy részben ennek köszönheti Roberto Firmino, hogy most ő is ott lehet a világ krémjében.

A szimulátornak hála ugyanis felfigyeltek az akkor brazil másodosztályban szereplő játékosra a Hoffenheimnél. Lutz Pfannenstiel játékosmegfigyelőként dolgozott a német klubnál, amikor is a játékprogramban leigazolta a brazil tehetséget, aki sorra lőtte a gólokat a Pfannenstiel “karrierjében”. Az akkor 19 éves játékost beajánlotta a vezetőségnek, akik 4 millió euróért szerződtették is. Sokan őrültnek gondolták az egykor 27 klubot megjárt kapust, de az idő őt igazolta.

Hoffenheimtől a Bajnokok Ligája döntőjéig

Jól indult németországi karrierje, de a második évében szenvedett, mivel gyakran rakták őt ki a balszélre. 2013-ban érkezett Markus Gisdol, aki amolyan árnyékéket faragott belőle. Ennek meg is lett a hatása, kijött a kreativitása és a gólpasszokat mellett a gólokat is ontotta. 2015-ben került a Liverpoolhoz és Pfannenstiel munkája tökéletesen kifizetődött, ugyanis 10-szeres haszonnal adták tovább az angol klubnak a brazil tehetséget. Legjobb kezekbe került, mivel októberben érkezett az Anfieldre Jürgen Klopp.

A német tréner megtalálta a tökéletes helyét a pályán, amolyan védekező csatárként játszik, aki képes elvonni a védők figyelmét, ezzel megteremtve a helyet Salah-nak. Nem csak gólok, hanem gólpasszok terén is jeleskedett a 2018-as szezonban, így tökéletes kohéziót alkotnak az egyiptomi, illetve szenegáli (Mané) csatártársaival. Ennek egy Bajnokok Ligája döntő lett a jutalma, de nagy jövő áll az angol klub előtt, ha ilyen ütemben fejlődnek.

Jöhet egy világbajnoki remeklés?

Egyelőre még Gabriel Jesus mögött van a rangsorban Firmino a brazil kezdőt tekintve, de fizikálisabb csapatok ellen Tite előveheti őt, amivel akár a kezdőben is megragadhat. Fegyelmezetten védekezik, jól támad le, képes egymaga is zavart kelteni a védelmekben. Ami még fontosabb, hogy összjáték szempontjából sokkal jobban passzol Neymar vagy egykori csapattársa Coutinho mellé, mint Gabriel Jesus. Akár már a svájci védelemmel szemben is bevethetik őt, mivel az európai csapat elsősorban a kemény védekezésre épít (góljára 2.35-ért fogadhatunk).