Az egyik legjobban várt negyeddöntő lesz a brazil – belga, ahol két olyan válogatott játszik egymással, akik sok esetbe támadófelfogásban lépnek pályára, emiatt joggal reménykedhetünk egy kiélezett mérkőzésben. 

Neymar formában

A brazilok már nagyon várták, hogy legjobbjuk elkapja a fonalat. A PSG klasszisa a nyolcaddöntőben már mutatott valamit a régiből, amire támaszkodhatnak csapattársai és a szövetségi kapitány is. A csoportkör első két mérkőzésén sok esetben csak nehezék volt, de szép fokozatosan lendült formába. Mexikó ellen már jöttek a cselek és a gól is, igazán élvezte a játékot, amire szüksége is van a válogatottnak.

Szamara, 2018. július 2.
A brazil Neymar (b) játékostársa, Paulinho elõtt, miután berúgta csapata elsõ gólját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjének Brazília – Mexikó mérkõzésén Szamarában 2018. július 2-án. (MTI/EPA/Wallace Woon)

Legfontosabb láncszem

Nem Neymar és nem is Coutinho, hanem Tite az, akire ez a jelző illik. Bizony, a szövetségi kapitány teremtette meg azt a lehetőséget, hogy újra legnagyobb favoritként kezeljük a brazilokat. Az elmúlt 15 évben nem volt ennyire felkészült és összeszedett trénere a válogatottnak (hiába hívták vissza anno Scolarit is), ami az eredményeken is meglátszik. Már a selejtezőkben is alig kaptak gólokat, vb-n is mindössze egyszer kapituláltak a négy találkozón és az is egy szöglet után történt. Mexikóval szemben sokan féltették őket, ugyanis Veláék gyors kontrákkal verték a németek is. Mit tett Tite? Kivette a kezdőből Marcelót és helyette Filipe Luis lépett pályára, aki egy jóval defenzívebb szélsőbekk. Középpályán Casemiro biztosított a védelem előtt, míg Neymarék egy négyes vonalat alkottak, ezzel kialakítva ott és a védelemben is egy létszámfölényes helyzetet a mexikói játékosokkal szemben. Felipe Luis és Fágner levették a mexikói szélsőket, ezzel eldöntve a mérkőzés sorsát.

Fogadnál, de nem tudod hogyan? Gyors útmutató ITT!

Modern totális futball

A belga szurkolók pánikba eshettek, mikor Japán 2-0-ás előnyre tett szert ellenük a nyolcaddöntőben, de aztán jött a darálás. A selejtezőkben is 4,3-as gólátlagot produkált a belga válogatott, gyakorlatilag tarthatatlan a Mertens-Lukaku-Hazard trió, mögöttük pedig olyan “személyzet” van, mint De Bruyne vagy Fellaini, akik maguk is képesek gólokat szerezni. Ez a csapat nem fog beállni védekezni, mert alkalmatlan rá. A szélen helyezkedő játékosaik is elsősorban támadómentalitásúak, védőik is olykor fellépnek a támadásokhoz. Addig mennek előre, amíg gólt nem szereznek, ezért is csinálhatnak egy jó meccset a brazilok ellen.

Helyzetkihasználás

Ahogyan már írtunk, Tite nagyon jól váltott és szerencsére erre meg is vannak az emberei. Hiába kiváló játékos Marcelo, jó eséllyel Belgium ellen sem lesz rá szükség, ugyanis a szélsőik miatt ők is hasonlóan jól támadnak a vonal mellett, mint Mexikó. Továbbra is ezzel a négyes fallal kell játszani a braziloknak, illetve előttük a fegyelmezett és visszazáró középpályával. Emiatt lesz nagyon fontos a helyzetkihasználás mindkét oldalon. Annyi lehetőség a negyeddöntőben nem lesz a csapatok előtt, mint az eddigi meccseiken. Tite csapata ilyen téren eddig nem remekelt (kaput eltaláló lövések 25%-át váltották csak gólra), kevés helyzetből viszont így jóval nehezebb lesz betalálni. A belgák ellenben 40%-nál járnak ebben a mutatóban, Lukaku ihletett formában, ahogyan Hazard is, de a padról is képesek a cserék felnőni a feladathoz. Ez hiányzik egyelőre a braziloknál, akik nagyon is a Neymar – Coutinho párosra koncentrálnak.

Rosztov-na-Donu, 2018. július 2.
A belga Kevin De Bruyne az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjének Belgium – Japán mérkõzésén Rosztov-na-Donuban 2018. július 2-án. (MTI/EPA/Francis R. Malasig)

Merjünk távolról kapura lőni!

Ez lehetne a brazilok jelszava a gyors kontrák mellett. Meg merem kockáztatni azt is, hogy Tite megint azt alkalmazza, mint Mexikóval szemben, azaz átengedi a labdabirtoklást, ők meg bíznak majd Neymar vagy Gabriel Jesus gyorsaságában és Coutinho labdáiban. Utóbbitól szükségesek az átlövéseik is, mivel ebben a mezőny legjobbja és nagy fegyver lehet a találkozón. A belgák a Liverpool által használt gegenpresszinget fogják sok esetben használni – mikor a brazilok hoznák fel a labdát -, ez problémát jelenthet majd Thiago Silváék számára. Ahogyan a braziloknak, úgy a belgáknak is érdemes a távoli lövéseket alkalmazni, mivel Tite úgy építette fel a védelmét, hogy nehéz mögé bejátszani a labdákat.

Sok gól?

Elsőre sokan gondolhatnak arra, hogy jó opció a 2,5 gól feletti fogadás (2.02), de tisztában vannak vele a brazilok is, hogy ez a keret nem alkalmas jelen pillanatban arra, hogy “túllője” a belgákat. Neymar még nincsen csúcsformában, Gabriel Jesus nem találja a helyét, Coutinhótól pedig nehezen elvárható, hogy 2-3 góllal meccsben tartsa az országát. Emiatt érdemesebb a kevés gól felé pozicionálni (2,5 under: 1.83). Németek ellen volt egy barátságos meccsük március végén, ahol 1-0-ra nyertek, ott átadták a területeket, fegyelmezettek voltak hátul, de a selejtezőkben is ezt figyelhettük meg, mikor az argentinokat fogadták. A győztes kiléte helyett érdemesebb inkább arra fogadni, hogy melyik válogatott szerzi az első gólt. Brazilok esetében (1.60) akár még a mérkőzés is eldőlne, mivel utána jobban visszazárnának, ehhez már nagyon értenek. Fordított esetben lehetne némi sansz, de nagy lesz a befolyása az első találatnak.

Fogadj az Unibeten a vb negyeddöntőire, mivel minden találkozó után 900.000 forintot nyerhetsz sorsolás által! Fogadj MOST!

 
 

2 HOZZÁSZÓLÁS

Comments are closed.