Izgalmas mérkőzésre van kilátás péntek délután. A franciák rendkívül gyorsan játszanak, míg az uruguayi válogatott kiválóan védekezik és kevés helyzetből is képesek hatékonyak lenni. Melyik stílus diadalmaskodhat? 

Tökéletesítve

A portugálokkal szembeni siker rávilágított arra, hogy mekkora potenciál is van Oscar Tabárez válogatottjában. Mindössze 39%-os labdabirtoklás, három kaput eltaláló lövés, abból két gól. Célirányos futball párosítva szervezett védekezéssel. Elől a Suárez – Cavani páros megoldja a támadásokat, míg a többiek igyekeznek minél kevesebb hibával játszani. A csapat egyik erőssége, hogy mind a 10 mezőnyjátékos védekezik is. Az ellenfél akcióinál sok esetben egy ötfős védelmi falat képeznek, amin eddig lehetetlenség volt átjutni. Érdemes még kiemelni azt a presszinget is, amit az ellenfél térfelén alkalmaznak, ezzel nehezítve a labda felhozatalát.

Szocsi, 2018. június 30.
Az uruguayi Edinson Cavani, miután berúgta csapata második gólját az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjének Uruguay – Portugália mérkõzésén a szocsi Fist Stadionban 2018. június 30-án. (MTI/AP/Francisco Seco)

Utolsó esélyük

Az uruguayi sztároknak ez az utolsó sanszuk, hogy valami maradandót alkossanak. Godín 32, Suárez 31, Cavani szintén, ahogyan Muslera is. Hatalmas rutinnal rendelkeznek, többségük 100 válogatottság közelében, sok csatát megéltek így együtt. A fentebb már felvázolt taktikai elemeken kívül ez lehet az, amiben bízhatnak. Cavani és Suárez egy-egy villanással el tud dönteni egy mérkőzést, ezt bizonyították a portugálok ellen is. Védelem továbbra is jól zár, akcióból még nem kaptak gólt. Két évvel ezelőtti Eb-n sokan kiemelték, hogy milyen szervezett volt a portugál csapat, hasonló a helyzet az urukkal is. Annyi kiegészítéssel, hogy itt nem egy, hanem két világklasszis támadó van.

Fogadnál, de nem tudod hogyan? Gyors útmutató ITT!

Szupersztárrá vált

Kylian Mbappéra legelőször két évvel ezelőtt figyelhetett fel a nagyérdemű, amikor a Monacóval Bajnokok Ligája elődöntőt játszhatott. Már ott is megcsillogtattatta kivételes cselezési képességét és gyorsaságát, ami azóta csak fejlődött. Ennek volt csúcspontja az argentinok elleni nyolcaddöntő. Didier Deschamps szövetségi kapitány jól vette észre, hogy statikus játékkal nem megy semmire Messiék ellen, ide sebesség kell, amivel a lassú védelmüket lefuthatják. Területe volt Mbappénak, négy gólból pedig háromban aktívan vette ki a részét. Szinte egymaga eldöntötte a továbbjutás sorsát. Jól mutatja Sampaoli hozzáértésének teljes hiányát, hogy semmit sem tanult az utolsó csoportmeccsből. Ugyanúgy hátul hagyott két védőt, mint Nigéria vagy Horvátország ellen, míg a széleken megint alig védekeztek, ez pedig öngyilkosság volt Mpabbé miatt. Állva hagyták őket a franciák.

Nincs hová futni

Mi történik akkor, ha az ellenfélnél egy minőségi edző és jól összerakott keret van? Mbappé most nem futhat, Giroud fizikális fölényét Godínék kiolthatják váltott emberfogás révén. Egy új taktika kell a franciáktól, mert Uruguay Ronaldót is levette a pályáról minden gond nélkül. Most jön ki az, hogy mennyit is ér a gallok középpályája. Eljött Paul Pogba ideje, mert ezt az uruguayi hátsó alakzatot fel kell törni. Ők nem hagynak területet az ellenfélnek, nem lesznek a széleken egy-egyes szituációk, amik Griezmannak vagy Mbappénak kedvezhetnének. Itt fifikás passzokra van szükség, de vajon képes erre Pogba? A franciáknak ugyanis nincsen klasszis irányítójuk, ezért sem ment nekik eddig felállt védelemmel szemben. Csoportkörben is sokszor szenvedtek, most is valami hasonló prognosztizálható.

Kazany, 2018. június 30.
A francia Kylian Mbappé, miután berúgta csapata harmadik gólját a Franciaország – Argentína mérkõzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntõjében Kazanyban 2018. június 30-án. (MTI/AP/David Vincent)

Mi lesz veled Cavani?

Van még idő a pénteki negyeddöntőig, de Edinson Cavani nincsen jó állapotban. Több külföldi lap is megírta, hogy ugyan nem beszélhetünk izomszakadásról, “mindössze” húzódása van. Talán képes egy félidőt végigjátszani, kérdés csak az, hogy Tabárez rögtön vele kezdet, vagy a második félidőben áll be a PSG csatára? Utóbbi lenne a bölcsebb döntés, mert egy esetleges 0-0-ás első játékrész után a másodikban dönthetnének Suárezék.

Küzdelem

Ha Uruguay csapatán múlik, akkor itt nem lesz szép foci. Nem fogják olcsón adni magukat, főleg, ha Cavani csak limitáltan tudja vállalni a játékot. Defenzív játékukról már beszéltünk, emiatt jó opció lehet az első félidő góltalansága (2.33). A franciák sok esetben csak erőlködnek, így csalóka náluk az argentin sikerből kiindulni, mert ott hagyták őket focizni. Miben reménykedhet Uruguay? A 4.70-es rendes játékidőre kapott szorzójuk alapján nem sok mindenben, de azért három játékelemben bízhatnak: szabadrúgások (Suárez miatt), szögletek (Godín vagy Giménez is jól fejel) és a gyors kontrák. A bátraknak érdemes egy DNB-vel megtámogatni, nagyobb benne az érték, mint egy sima francia sikerben.

Fogadj az Unibeten a vb negyeddöntőire, mivel minden találkozó után 900.000 forintot nyerhetsz sorsolás által! Fogadj MOST!

A mérkőzéstipp játék nyertese Alex10

Gratulálunk, Alex10!

A nyertes tipp: 2, Alex Telles, 64. perc, beküldve: 2018.07.06 11:55 CEST

 
 

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Elég botrányos elemzés, süt belőle az elfogultság és az érzelem. Az uruguayi középpálya talán két szinttel is lejjebb van a polcon mint a francia. Lehet elől egy Cavani meg egy Suarez is, de ha nem lesz aki előkészítsen nekik akkor hamvába holt ötlet bármiben is reménykedni az Uruk részéről a rendes játékidőben. A francia 16-ostól a francia térfél közepéig meg fognak fojtani szinte minden uruguay-i támadást, próbálkozást a francia védők illetve középpálya. Biztosan lesznek olyan hosszabb időszakok is mikor szánt szándékkal teret fognak engedni az Uruknak, hogy utána mehessen a kontra…és Godinékat se kell bevehetetlen várként kezelni, a harmatos és féloldalas portugál válogatott volt eddig az egyetlen komoly ellenfelük a VB-n. Továbbá nagyon komplexen mozog a francia támadó harmad meg elég jól is kimondott szervező játékos nélkül, meg egyébként is jó pár emberbe benne van ott, hogy labdákat osztogasson.

  2. Az elvtársak megvizsgálták feljelentésed és nem találtak elfogultságot a cikkben.

Comments are closed.