Argentínában egyre fokozódik a hangulat. Na nem azért, mert annyira jó a válogatott, hanem mert két forduló után a kiesés szélére kerültek. Életben maradás a tét számukra Nigériával szemben, míg a Szuper Sasok az Izland elleni feltámadásnak hála még tovább is juthatnak. 

Pocsék kezdés

Várható volt, hogy nem fog működni tökéletesen az argentin válogatott, már csak a selejtezős eredményekből kiindulván is. Arra viszont nem sokan gondolhattak, hogy ennyire gyengék lesznek. Lehet az egészet Messi vagy épp Sampaoli nyakába varrni, de felesleges. Annál a válogatottnál, ahol 30 éven át számtalan klasszis pályára lépett, mégsem tudtak világbajnoki címet nyerni, ott valami más probléma lehet. Sosem tudták a sztárokat csapattá gyúrni, és ez a 18-as tornára sem változott. A horvátok elleni vereség rávilágított minden hibára. Egy olyan csapat, amely világbajnoki címben reménykedik (még leírni is vicces), nem engedheti meg magának, hogy egy 36 éves hálóőrt állítson a kapujába, aki amúgy ebben az idényben mindössze három bajnokin lépett pályára és sokadig számú kapus a klubjában. A védelem rendre más felállásban állt fel, ahogyan Messi mellé sem tudtak megfelelő “személyzetet” összeszedni.

Nyizsnij Novgorod, 2018. június 21.
Az argentin Lionel Messi a Horvátország – Argentína mérkõzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság D csoportjának második fordulójában Nyizsnij Novgorodban 2018. június 21-én. (MTI/AP/Ricardo Mazalan)

Van még visszaút?

Egy kis vatikáni segítség sem ártana, mert itt már csak az isteni csoda segíthet. Sampaoli nem tudja kontrollálni az eseményeket, olyan taktikai húzásokat próbál ki élesben, aminek semmi létjogosultsága sincsen. Ilyen társak között nemhogy Messi nem emelkedik ki, de még le is húzzák a teljesítményét. Mint ahogyan az is igaz, hogy a Barca csillaga sem képes jobb játékra, mivel egyszerre kell irányítania, passzsávokat figyelnie, befejeznie és összekötnie a védelmet a támadósorral. A katalán csapatban ennél jóval minőségibb kiszolgáláshoz szokott. Itt alig történik kényszerítőzés vagy üresbe mozgás, ezzel viszont nemhogy Messi előtt, de saját maguk előtt sem teremtik meg a lehetőséget és a területet Agüeróék. A védelem katasztrofális, Otamendinél el is szakadt a cérna a horvátok elleni meccs végjátékában és aljas rúgást mutatott be.

Fogadnál, de nem tudod hogyan? Gyors útmutató ITT!

Taktikai hiányosságok

A két európai válogatott ellen megfigyelhető volt pár elem, ami egyáltalán nem ízlik az Albicelestének. Egyik ilyen az Izland által alkalmazott feltolt letámadás, illetve a fizikális kontaktokra épülő játék. A második mérkőzésen aztán húzott egy merészet a szövetségi kapitány és kipróbáltak a 3-2-5-ös rendszert. A világ egyik legjobb középpályája ellen. Az volt a csoda, hogy nem kaptak több gólt. Ez a felállás már a 70-es években sem állt volna meg. Marcos Acuna és Eduardo Salvio szélsők, defenzív képességek nélkül, mégis nekik kellett volna levédeni a széleket. A másik nagyon fontos elem volt, hogy Messi ellen ötvözték a váltott emberfogást a zóna védekezéssel. Elzárták előle a passzsávokat, így nehézkessé vált az irányítás számára, míg folyamatosan cserélték egymás között a horvátok a rajta védekező embert, így senki sem fáradt el és mindenki tudta tenni az elsődleges dolgát is.

Itt is kikapnak?

A már említett Acuna – Salvio párost nem lehet Nigéria ellen a kezdőbe állítani, mert azzal aláírná a halálos ítéletét Sampaoli. Már a horvátok is sokszor kihasználták a hatalmas üres területeket, amik a két “szélsőhátvéd” mögött maradtak, Nigéria viszont még többet profitálhat ebből. Izland ellen is a gyors kontráiknak köszönhetik a sikert. Musáék egy az egyben lazán elverték az izlandi védőket, akkor mégis mit várhatnak Otamendiék? A széleken igazán erős az afrikai csapat és éppen itt nagyon gyenge az argentin.

Volgográd, 2018. június 22.
A nigériai Ahmed Musa, miután berúgta második gólját a Nigéria – Izland mérkõzésen, az oroszországi labdarúgó-világbajnokság D csoportjának második fordulójában Volgográdban 2018. június 22-én. (MTI/EPA/Zurab Kurcikidze)

Megtanultak védekezni

Rohr tanult az első meccs hibáiból és Izland ellen összerakta a defenzív játékot is. Megfigyelte, hogy miben jók igazán az északiak, és ennek fényében készítette fel a játékosait. A nagy izlandi bedobások alkalmával rendre 8-9 védő volt a tizenhatoson belül, szögletek vagy szabadrúgások után pedig 3-4 ember rögtön sprintelt is ki az előre vágott labdára. Ebből született az egyik góljuk is. Jól látták meg, hogy kis kombinatív játékkal semmire se mennek, hanem megpróbálták átforgatni a hosszú oldalra a labdákat, ezzel is területet nyitva a szélsőik előtt. Ez hasznos lehet Argentína ellen is, mivel létszámfölénybe kerülhetnek a hátsó alakzatukkal szemben, akik a magyaroknál előszeretettel alkalmazott tolódásból nem sokat valósítanak meg a pályán.

90 perc szenvedés

Fogadás szempontjából nagyon nehéz tippelni, mivel könnyedén bejöhet az, amitől az argentin drukkerek tartanak. Nigéria esetleges pontszerzésével (1X: 2.50) Messiék búcsúznának a tornától. Írtunk már kontrákról, taktikáról, de van még egy tényező, ez pedig az akarat. Mennyire akarja a sikert Argentína? Az öltözőben állítólag szóváltásba és lökdösődésbe torkollott a horvátok elleni meccs után a megbeszélés Otamendiék között. Csalódott és dühös arcokat lehetett látni a vereség után, illetve Messin a fásultság jelei mutatkoznak meg. Teljes joggal fáradt bele, márpedig, ha ő nincsen ott fejben, akkor még nehezebb lesz az Albicelestének. Dybala, esetleg Higuain jobb teljesítménye jelenthetne halvány reménysugárt számukra, de képes rá a Juventus két játékosa, hogy új lendületet vigyen a válogatott játékába?

Fogadj az Unibeten erre a mérkőzésre, ahol a találkozó után akár 300.000 forintot is nyerhetsz sorsolás által! További részletek

A mérkőzéstipp játék nyertese MarkoPolo

Gratulálunk, MarkoPolo!

A nyertes tipp: 2, Andrei Lunev, 45. perc, beküldve: 2018.06.26 19:51 CEST