Kezdőlap Csapatok H csoport Szenegál

Szenegál

Ha Szenegál, akkor a futballrajongók többségének El Hadji Diouf és a 2002-es világbajnokság jut eszükbe róluk, mikor mindenkit megleptek. Azóta sokat változott a helyzet és hosszú évek várakozása után – 16 évet vártak – újra kijutott a szenegáli válogatott a világbajnokságra. Megint képesek lesznek a meglepetésre? A Lengyelország, Japán és Kolumbia fémjelezte csoport nem tűnik megoldhatatlan feladatnak számukra.

Világbajnoki múlt

Eddigi egyetlen világbajnoki szereplésük nagy port kavart 2002-ben. Utána még hosszú ideig az emberek emlékezetében maradt a szimpatikus afrikai gárda, akik a csoportkört sikerrel abszolválták, ahol a címvédő franciák elleni 1-0-ás sikerrel nyitottak, majd utána második helyen mentek tovább Dánia mögött. A nyolcaddöntőben Svédországot ejtették ki, majd egy másik európai ország, a törökök állták útjukat a negyeddöntőben. Nem sikerült ezt a bravúrt megismételniük azóta, de még a vb-re való kijutás sem jött össze az elmúlt három ciklusban. Egyértelműen 2002 volt az aranykorszak, mivel akkor az Afrikai nemzetek kupájában döntőt játszhattak, majd a Dioufra, Fadigára és Tony Sylvára épülő válogatott eltűnt az éterben.

Moussa Sow. Fotó: Vlad1988 / Shutterstock.com

Oroszországba vezető út

Elnézve az afrikai kontinens világbajnoki selejtezőinek csoportjait, láthattuk, hogy mennyire szerencsés volt Szenegál a sorsoláskor. A Dél-Afrika, Burkina Faso és Zöld-foki Köztársaság hármas mostanság nem képvisel számottevő erőt. Dél-Afrikában komoly válság van a labdarúgásban, egy éve érkezett új edző, aki nem tudta elképzeléseit átültetni a csapat játékába, így utolsó helyen végeztek a kvartettben. A legnagyobb ellenfele Aliou Cissé csapatának Burkina Faso volt. Végül a tapasztalat hiánya eldöntötte a továbbjutás sorsát, magabiztosan nyerte ugyanis a csoportot Szenegál. Sadio Mané és Moussa Sow nem ontotta a gólokat, inkább megoszlott a találatok aránya a válogatott játékosai között.

Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Szenegál világbajnoki kerete

Aliou Cissé egykor szenegáli válogatott védő és védekező középpályás volt. Először az ország u23-as válogatottját vette át, majd a felnőtt csapat élére is kinevezték. Az első komolyabb megmérettetése a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupája volt, ahol a későbbi győztes, Kameruntól kaptak ki a negyeddöntőben büntetőkkel. Már ekkor lehetett látni, hogy megújulás kezdődött az ország futballjában. Igyekezett ennek megfelelően egy fiatal keretet összeállítani Cissé, így mindössze négy 28 évnél idősebb játékost találhatunk a 23 kiutazó labdarúgó között. A játékosok többségével dolgozott együtt az ifik között is. Mind a védőknél, mind a támadóknál európai topligákban szereplő focistákkal találkozhatunk, joggal reménykednek tehát egy sikeres szereplésben az országért szorítók.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

Szenegál kulcsjátékosai

Nem lehet csak egy játékost kiemelni a szenegáli keretből. Érdemes a Liverpool csatárával, Sadio Manéval kezdeni. Meghatározó játékossá nőtte ki magát az évek alatt, így az Európa élcsapatok által rettegett liverpooli támadótrió fontos tagja. Elsősorban gyorsaságára és cselező készségére épít, de érdemes megemlíteni váratlan húzásait és a fontos meccseken nyújtott teljesítményét is. A védelem oszlopa a Napoli középhátvédje, Kalidou Koulibaly. Egy hatalmas, ugyanakkor gyors játékosról is beszélhetünk, társa középen Kara vagy Salif Sané. Két hórihorgas játékos, akik mellett nem egyszerű elmenni. Középpályán két biztos pont van: Kouyaté és Gueye. Hasonlóan Koulibalyékhoz, ők is nagyon jó felépítésűek, elsősorban védekezéshez értenek. Elől Mané mellett a rutinos Moussa Sow-t érdemes még kiemelni, de nem szabad megfeledkezni a Sanéhoz hasonló gyorsasággal rendelkező Keita Baldéról és Ismaila Sarról sem.

Kalidou Koulibaly. Fotó: Gennaro Di Rosa / Shutterstock.com

Szenegál felkészülési programja

Május végén kezdi meg európai túráját a szenegáli válogatott. Érdekesség, hogy válogatott ellenfelek mellett a dán Midtjylland csapatával is játszanak. Nincsen olyan kiforrott elképzelésük a felkészülés terén, mint a rivális Japánnak, de Horvátország vagy a luxemburgi válogatott is jó alapot jelenthet a vb-re.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 8. Horvátország 2 - 1 Szenegál 1.61 3.75 6.00
jún 11. Szenegál 2 - 0 Dél-Korea 2.04 3.10 4.00

Esélyek, tippek

Becenevükön a Teranga oroszlánjai, az egyik sötét ló a 32-es mezőnyben, hasonlóan 2002-es világversenyhez. Fizikális adottságok terén kimagaslóak, magas és jó felépítésű védőik vannak, előttük pedig nagy munkabírású agresszív szűrők. A széleken rendkívül gyors játékosok kavargatnak (Baldé, Mané, Sarr), akik bármelyik védelmet képesek lefutni. Nincsen egzakt felállásuk, mindössze a négy hátvéd az alap, előttük viszont hol öt középpályással, hol három szűrővel próbálkoznak. Gyors kontrákra érdemes tőlük számítani, illetve kevés középpályás passzolgatás. Mivel nincsen klasszikus irányítójuk, így lövik is ki a technikás szélsőknek a labdákat vagy ívelik előre a csatároknak. Nem túl bonyolult a taktikájuk, de ezen a vb-n hatékony lehet. Ha Cissé képes összeszedni a védekezést és nem fognak fejvesztve rohanni, akkor meglephetik a csoportbéli ellenfeleket is egy továbbjutással.