Kezdőlap Csapatok H csoport Kolumbia

Kolumbia

A vártnál nehezebben sikerült a kvalifikáció a dél-amerikai országnak, de szeretnék Oroszországban megismételni a 2014-es bravúrjukat. Sőt, ha lehet akkor túl is szárnyalnák. Ehhez egy jó kezdés nem ártana, ami össze is jöhet, mert a H-csoport favoritjának tekinthető Kolumbia.

Világbajnoki múlt

Tulajdonképpen, nem halmozta el nagy sikerekkel a világbajnokságokon a szurkolóit a kolumbiai válogatott. Az 1990-es vb-ig mindössze egy csoportkörre futotta. Aztán jött a 80-as és 90-es évek aranykorszaka, amikor nemcsak klubok szintjén uralták a kontinenst (meg a világot is), hanem a vb-n is megmutatták tehetségüket. A drogpénzekből kiépített utánpótlásnak hála egy nagyon tehetséges korosztály nőtt fel, akik közül kiemelkedett a bongyor hajú Carlos Valderrama. A legendás irányító igazi vezére volt a csapatának, amely végül a nyolcaddöntőig jutott az 1990-es világbajnokságon. Kitűnt mellette még az extravagáns kapus, René Higuita is, aki skorpiórúgásáról vált híressé. Joggal vártak tőlük sokat az Egyesült Államokban rendezett vb-n 1994-ben. Ekkora nagy potenciállal megáldott támadókkal is rendelkeztek (Asprilla vagy Aristizábal), de a csoportkörben kiestek. Nem volt meg a megfelelő összhang a keret tagjai között. Sajnos a 94-es eseményeket beárnyékolja a házigazda USA ellen öngólt vétő Andrés Escobar halálesete. Az volt a labdarúgás történetének egyik mélypontja. Az országnak pedig 20 évet kellett várnia, hogy újra tényezők legyenek a világ labdarúgásában.

José Pékerman. Fotó: CP DC Press / Shutterstock.com

Oroszországba vezető út

Borzalmasan hektikus volt az egész dél-amerikai selejtezősorozatban a kolumbiai válogatott. Meglepő döntetlenek náluk jóval gyengébb ellenfelekkel szemben, olykor pedig nagy bravúrok világbajnok aspiránsok ellen. A 16. fordulóban a Brazília elleni 1-1 után zsebben érezhették a kijutást, de jött barranquillai utolsó perces fordítás Paraguaytól, amivel James Rodriguezék megint maguknak nehezítették meg a dolgukat. Egy megnyert meccset adtak le, de szerencséjükre Peruban a záró játéknapon el tudtak csípni egy döntetlent, így meglett az egyenes ágon való kijutás.

Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Kolumbia világbajnoki kerete

Arsenal, Milan, Barcelona, Bayern München vagy épp Monaco. Ez csak pár csapat azok közül, ahol a kolumbiai keret magja játszik. Nagyon erős válogatott, jó pár klasszissal és feltörekvő fiatallal. Gyakorlatilag mindegyik csapatrészben vannak olyan játékosaik, akik európai sztárcsapatokban pallérozódnak hétről-hétre, de ezt a tehetséges keretet egybe is kell valahogyan gyúrni. Nem lesz egyszerű feladat ez José Pékerman számára. Négy évvel ezelőtt egy negyeddöntő erejéig összejött, de most még komolyabbak a célok.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

Kolumbia kulcsjátékosai

A válogatott kapcsán elsősorban James Rodriguez és Radamel Falcao neve merül fel az emberekben. Előbbi a Bayern München irányítója, aki a Bajnokok Ligájában is remekelt és épp a 14-es brazíliai vb-n robbant be az elitbe. Nem éppen Zidane-féle vezéregyéniség, de ha kell, akkor megvillantja technikai tudását. Falcao a Monacóban újra magára talált, nincsen rajta hatalmas teher, így jöttek is tőle szép számmal a gólok a 2017-18-as szezonban. A sérülése után azonban kicsit visszaesett a teljesítménye. A cserék között ott kopogtat a Sevillában remeklő Muriel, aki akár Falcao gyengélkedése miatt még kezdővé is avanzsálhat Baccával egyetemben. Hátvédek közül nem Zapatára hívnánk fel a figyelmet, hanem Dávinson Sánchezre. Ő még csak 22 éves, de a Tottenham védelmének egyik alapja volt. Magas és képzett labdarúgó, aki összefoghatja a hátsó alakzatot. Kapuban a rutinos Ospina áll majd, aki Petr Cech mögött egyelőre csak csere volt az Arsenalban.

James Rodríguez. Fotó: CP DC Press / Shutterstock.com

Kolumbia felkészülési programja

Június első hetében Egyiptommal kezdenek majd, akik Salah nélkül lépnek pályára, de legalább megtapasztalhatják ellenük, hogy milyen egy afrikai csapat játékstílusa. Utána Görögország ellen a zárt védekezést törhetik fel Baccáék. Ez jó előkészületet jelenthet a lengyelekkel szembeni csoportmérkőzésre.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V

Esélyek, tippek

Ez a kolumbiai csapat nagyon sokra viheti. Hátul jó egyvelege van a még fiatal, ugyanakkor már sztárcsapatokban szereplő védőknek, illetve a nagy tapasztalattal bíró játékosoknak. Négy védős rendszerben gondolkodik Pékerman, ahol elsősorban magas és jól fejelő középhátvéd lesznek. Előttük a középpálya felállása az aktuális ellenfélhez igazodik. Erősebb válogatottakkal szemben 2-3-1-es rendszer van (két szűrővel), elől ékként Falcao vagy Bacca, míg “könnyebbek” ellen 4-2-ben játszanak, két szélsővel. James Rodriguez alapja a középpályának, ő irányít és próbálja helyzetbe hozni Falcaót vagy Baccát. A csoportból való továbbjutásuknak evidensnek kéne lennie, de már a selejtezők során is megfigyelhető volt, hogy a legkönnyebb meccseket szórakozzák el. Ha képesek fegyelmezetten játszani, nem rohanni és fejjel menni a falnak, akkor meglehet számukra az újabb negyeddöntő, de akár még messzebbre is juthatnak, ugyanis a nagyobb csapatokat is képesek meglepni (franciák elleni barátságos mérkőzésen 0-2-ről fordítottak).