Kezdőlap Csapatok H csoport Japán

Japán

Úgyszólván már nem is rendeznek világbajnokságot Japán nélkül. Az elmúlt öt világversenyre sikerült a kijutás és szépen helytálltak a tornákon. Nem megoldhatatlan a mostani csoportjuk sem, hiszen Kolumbia, Szenegál és Lengyelország azonos erőt képvisel velük, így akár még a továbbjutás is meglehet. De vajon mennyire tett jót nekik az edzőváltás nem sokkal a vb előtt?

Világbajnoki múlt

Az 1998-as vb-ig Japánnak nem sikerült kvalifikálnia magát egyetlen egy tornára sem. Aztán megtört a jég és azóta egy sorminta fedezhető fel a szerepléseikben. 98-ban kiestek a csoportban, 2002-ben a hazai rendezésű tornán nyolcaddöntősök voltak, majd utána újra kiesés csoportkörben, utána újra nyolcaddöntő, majd megint a csoportkör. Ebből kifolyólag, idén újra a nyolcaddöntő lesz a végállomás számukra? A mostani keret ereje megközelíti a 2002-est. Akkor olyan játékosok alkották a keretet, mint Nakata Hidetoshi, Inamoto Junichi vagy épp Ono Shinji. Csoportelsők voltak, majd a későbbi bronzérmes törököktől kaptak ki a nyolcaddöntőben.

Oroszországba vezető út

Az elmúlt nyolc évben külföldi edző irányította Japánt. Az egykori bosnyák klasszissal, Vahid Halilhodziccsal készült a válogatott a világbajnoki selejtezőkre. Az első körben még semmi probléma nem volt, magabiztosan nyerték a csoportot, kapott gól nélkül. Ezután jött a második kör, ahol Szaúd-Arábiával és Ausztráliával kellett megküzdeni az első két helyért. Rögtön egy hazai vereséggel kezdtek az Egyesült Arab Emirátusok ellen, de aztán kezdett helyreállni a “rend”. Mi kellett ehhez? Halilhodzic visszatért az otthon játszókhoz, lemondott Okazaki, Honda és Kagawa játékáról, helyettük például a második vonalban szereplő Yamaguchi került a kezdőbe. Szintén fontos elem volt, hogy egy 4-2-3-1-es rendszerre váltott, gyors kontrákat helyezte előtérbe és nem erőltette a rövid passzos játékot. Fegyelmezett csapat volt, de az igazsághoz azt is hozzá kell tenni, hogy nagyon megromlott a viszonya a szövetséggel és a játékosokkal is a bosnyák trénernek.

Fogadj az Unibeten a foci vb mérkőzéseire. Minden találkozó után 300.000 forintot nyerhetsz sorsolás által.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. BeGambleAware.org

Japán világbajnoki kerete

Amolyan mondvacsinált indokkal (kikaptak két barátságos mérkőzésen) a vb előtt nemsokkal leváltották a külföldi szakembert és helyére egy japán edző, Nishino Akira érkezett. Az ok azonban teljesen más volt: Halilhodzic nem akarta a játszatni a fentebb már emlegetett külföldi légiósokat. Ez nem tetszett a sztároknak és magánakcióba kezdtek. Nishino Akira ugyan élő legenda volt a 2000-es években az országban (ázsiai BL-t nyert a Gamba Osakával), de több éve már csak sportigazgatóként tevékenykedik. Erősen kérdéses, hogy milyen taktikai húzásokra képes még 63 éves edző. Az viszont a keret összetételén is meglátszik, hogy ő kedvez a szövetségnek, többségében légiósokat nevezett a 23 utazó közé. Ott lesz Kagawa, Okazaki, Honda és Sakai is.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Daniel Schmidt - - - - - -'
Eiji Kawashima - - - - - -'
Shūichi Gonda - - - - - -'
Védők
Hiroki Itō - - - - - -'
Hiroki Sakai - - - - - -'
Kō Itakura - - - - - -'
Maya Yoshida - - - - - -'
Miki Yamane - - - - - -'
Shōgo Taniguchi - - - - - -'
Takehiro Tomiyasu - - - - - -'
Yūto Nagatomo - - - - - -'
Középpályások
Ao Tanaka - - - - - -'
Daichi Kamada - - - - - -'
Gaku Shibasaki - - - - - -'
Hidemasa Morita - - - - - -'
Junya Ito - - - - - -'
Kaoru Mitoma - - - - - -'
Ritsu Doan - - - - - -'
Takefusa Kubo - - - - - -'
Takumi Minamino - - - - - -'
Wataru Endo - - - - - -'
Yūki Sōma - - - - - -'
Csatárok
Ayase Ueda - - - - - -'
Daizen Maeda - - - - - -'
Shūto Machino - - - - - -'
Takuma Asano - - - - - -'

Japán kulcsjátékosai

Egyértelmű, hogy a külföldön játszók adják a válogatott gerincét. A védelem Hiroki Sakaira épülhet, aki a Marseilleben rengetet fejlődött ebben a szezonban. Mellette Yoshida és Nagatomo kaphat szerepet. Utóbbi rendszeres tagja volt a kezdőnek a selejtezők során. Középpályán Kagawa irányíthat, illetve Keisuke Honda is életveszélyes lehet pontrúgások után. Elől Okazaki jó helyezkedőképességében és szemfülességében bízhat Akira mester.

Japán felkészülési programja

Jó felkészülési programot állított össze a szövetség. Először Ghánával kezdenek, akikkel Szenegál játékát szimulálnák, majd utána Svájcba látogatnak, ahol előbb a házigazdákkal, majd Paraguay-jal mérik össze az erejüket. Előbbi Lengyelország ellen lehet hasznos, utóbbi pedig Kolumbiával szemben.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
máj 30. Japán 0 - 2 Ghána 1.75 3.50 4.75
jún 8. Svájc 2 - 0 Japán 1.61 3.75 6.00
jún 12. Japán 4 - 2 Paraguay 3.00 3.10 2.40

Esélyek, tippek

Most, hogy mindenki nagyon boldog Japánban, megfelelő edző ül a padon és a légiósok is pályára tudnak lépni, az a kérdés, hogy mire is lehetnek képesek valójában? Az látszott, hogy a sztárokkal akadozik a gépezet. Nem tudnak fegyelmezetten játszani, Halilhodzic megálmodott egy jól védekező rendszert, de nem úgy néz ki, hogy ezt Nishino Akira is továbbviszi. Olyan játékosok alkotják a csapat magját, akiknek idén nem ment. Kagawa már a gyengébb Dortmundba se fér be, Honda Mexikóban rúgja a bőrt, Okazaki pedig pocsék szezont tudhat maga mögött. December óta nem szerzett gólt a Leicesterben bajnoki mérkőzésben. Elvileg rájuk épülne ez a csapat. Két véglet lehetséges náluk. Az egyik, hogy nagyon csúnyán leszerepelnek, mivel a sztárok nem tudnak majd csapatként játszani (ahogyan az a selejtezőben is látszott). A másik opció, hogy Akirának akkora tekintélye lesz, hogy összerántja mentálisan a válogatottat és az egyéni képességeknek, meg az évközi sok pihentetésnek hála egy fitt csapat lép pályára, amely továbbjut a csoportból. Ne áltassuk magunkat, inkább az előbbire van esély.