Kezdőlap Csapatok F csoport Mexikó

Mexikó

Szinte állandó résztvevő a világbajnokságokon Mexikó, mely a csoportkörből rendre továbbjut, de a nyolcaddöntő egyben végállomás is számára. Ezúttal sem álmodnak kisebbről, mint a kieséses szakasz eléréséről, amihez az F-csoportban a címvédő Németország, Svédország és Dél-Korea ellen kell majd jól teljesíteniük.

Világbajnoki múlt

Mexikó 1994 óta folyamatoson ott van a vébéken, és sajátos statisztikát magáénak tudva, minden esetben a nyolcaddöntő volt a végállomás. Legjobb eredményük egyébként nem ez, hanem a saját rendezésű tornán elért negyeddöntő. Nagyon akarták akkor a győzelmet a mexikóiak, úgy érezték sikerülhet is. Remek csapatuk volt, Hugo Sanchez is karrierje csúcsán volt, a Real Madrid meghatározó játékosaként. A csoportból Paraguay, Irak és Belgium mellett, első helyen jutottak tovább, majd egy nagyszerű győzelem következett Bulgária ellen, a kiesés szakasz első körében. A menetelésnek Németország vetett véget a negyedöntőben. Büntetőkkel ugyan, de Matthausék jutottak az elődöntőbe, a mexikói vébégyőztes álom pedig szertefoszlott.

Mexikói válogatott. Fotó: Alizada Studios / Shutterstock.com

Oroszországba vezető út

A közép-amerikai zóna selejtezőinek negyedik körében kezdte meg a küzdelmeket Mexikó, az első csoportkört simán abszolválva. Ellenfelük Honduras, Kanada és El Salvador volt, mindössze egyetlen kapott gól mellett 13-szor volt eredményesek, és 5 győzelem mellett csak egyszer vesztettek pontot. A remek formát az ötödik fordulóba is sikerült átmenteni, ahol újabb csoportkörre került sor. Itt már 10 fordulót játszottak, és újra az élen sikerült zárniuk 21 ponttal. Ez automatikus kijutást ért a világbajnokságra. Rengeteg kritika éri Mexikóban a szövetségi kapitányt, a kolumbiai Juan Carlos Osoriót. Egyrészt azért, mert nem hazai tréner, másrészt pedig a rotációjával és az általa alkalmazott felállásokkal sincsenek kibékülve a szurkolók. Kritikusai szerint nem a megfelelő posztokra kerülnek a játékosok. A gond nélküli selejtezők egyelőre Osoriót igazolják, de az igazi fokmérő a világbajnokság lesz.

Fogadj az Unibeten a foci vb mérkőzéseire. Minden találkozó után 300.000 forintot nyerhetsz sorsolás által.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. BeGambleAware.org

Mexikó világbajnoki kerete

Néhány európai légiós mellett Amerikában játszók alkotják a keretet, mely inkább tapasztalt labdarúgókra épül, mintsem rutintalan fiatalokra. Többen is 100 válogatottság felett járnak, a csapatkapitány Andrés Guadrado például 144-szer szerepelt már nemzeti színekben. Osorio élesen bírálja játékosait, ha úgy tartja kedve. “Ha holnap kezdődne a világbajnokság, a következő öt játékos nem lenne ott: Nestor Araujo, Diego Reyes, Andres Guardado, Jonathan dos Santos és Giovani dos Santos” – nyilatkozta mindezt 2018 májusának elején. Öt meghatározó ember, köztük a csapatkapitány is. Merész és egyben vészjósló szavak néhány héttel a vébé előtt.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

Mexikó kulcsjátékosai

Minden csapatrészben vannak igazán remek játékosok, de minden posztról ez nem mondható el. Emiatt instabilnak is nevezhetnénk a mexikói válogatottat, de ők mintha jellemvonásaikból fakadóan mindig is ilyen csapatokkal rendelkeztek volna. Miguel Layun, a Sevilla, és Hector Moreno, a Real Sociedad hátvédje például kiemelkedik a hátsó alakzatból, míg középpályán ugyanezt a Porto játékosa, Hector Herrera, és a Betisben futballozó Andrés Guadrado mondhatja el magáról. Nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket a Dos Santos-testvérek, de Carlos Velában is sokkal több volt, viszont mentálisan talán ő is elbukott a világélvonal küszöbén. Mindezek mellett még ott van a szövetségi kapitány, aki sokszor egészen egyedi felállásokat álmodik meg. Mexikót nehéz megérteni, de a legutóbbi világbajnokságok nagyjából őket igazolják, a konzisztens csoportból való továbbjutással.

Mexikó felkészülési programja

Néhány észak-európai válogatott, mely nem jutott ki a vébére, amolyan felkészítő szerep kedvéért Amerikába utazik május végén. Így történhet meg, hogy Mexikó első barátságos meccsét Pasadénában játssza majd Wales ellen, majd ezt követően Skóciát fogadják Mexikóvárosban. Az utolsó tét nélküli összecsapásukra már Európában kerül sor, Dánia ellen lépnek pályára Bröndby-ben.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 3. Mexikó 1 - 0 Skócia 1.28 5.25 10.00
jún 9. Dánia 2 - 0 Mexikó 2.37 3.10 3.30

Esélyek, tippek

Németország egyértelműen kiemelkedik az F-csoportból, és valószínűleg egy továbbjutó helyet ki is bérel magának. Mellette viszont nyílt harc várható Svédország, Dél-Korea és nem utolsó sorban Mexikó között is. Az ázsia csapat nem túl veretes, de Mexikó és Svédország között nehezen tudnék éles különbséget tenni. Veláék sorsolása nem túl szerencsés, rögtön a címvédő ellen kezdenek. Sok múlhat azon a meccsen, úgy tűnik a mexikóiak csapategysége nem verdesi az eget, ha csúnyán kikapnak a nyitányon, könnyen rámehet az egész vébéjük.