Kezdőlap Csapatok E csoport Svájc

Svájc

Mindig sötét lóként emlegetik Svájcot, mely a régi időkben negyeddöntőig tudott csak menetelni a világbajnokságokon, az utóbbi évtizedekben pedig többnyire a nyolcaddöntő jelentette a végállomást. Ezúttal Brazília, Costa Rica és Szerbia mellett kell majd bizonyítaniuk, hogy a csoportkör továbbra sem okoz számukra akadályt. Ha a vb-selejtezők végjátékából indulunk ki, akkor ennél nagyobb céljaik nemigen lehetnek Oroszországban.

Világbajnoki múlt

Színes vb-múlttal rendelkezik Svájc, 1954-ben például rendezői is voltak a viadalnak, amire sok magyar talán szomorúan emlékezik vissza a berni finálé miatt. Sikeresen indultak a hőskorszakban, negyeddöntőig rendre eljutottak (1934, 1938 és 1954), aztán a ’60-as években teljesen visszaestek. Több évtizedes gödörbe kerültek, egyetlen Európa-, és világbajnokságra sem jutottak ki. 1992 januárjában kinevezték Roy Hodgson szövetségi kapitánynak, aki 28 éves böjtöt megszakítva, kivezette őket az 1994-es vébére. A visszatérés örömére a csoportból tovább is jutottak, majd a nyolcaddöntőben Spanyolország megállj parancsolt nekik. Ezt követően újabb vb-szünet következett a válogatott életében, de a legutóbbi három tornára már sikeresen kvalifikáltak. 2006-ban és 2014-ben újra a nyolcaddöntőben, míg 2010-ben a csoportkörben buktak el, ahogy a bevezetőben írtuk, titkos esélyesként érkezve.

Xherdan Shaqiri. Fotó: Marco Iacobucci EPP / Shutterstock.com

Oroszországba vezető út

Shaqiriék kijutását saját bőrünkön tapasztalhattuk, többek között a magyar válogatottat is oda-vissza verték, ahogy Portugálián kívül minden más ellenfelüket is. Ronaldóékat is legyőzték az első körös, Bernben lejátszott mérkőzésen 2:0-ra, aminek a visszavágóján, az utolsó fordulóban egy döntetlen is elég lett volna az automatikus kvalifikációhoz. Lisszabonban végül ez nem jött össze, egyetlen selejtezős vereségük is elég volt ahhoz, hogy ne lehessenek elsők. A pótselejtezőre az észak-íreket kapták, akikkel rém unalmas párharcot vívtak. Kevés helyzet, 180 percnyi harcos küzdelem, taktika csatai és egyetlen gól, amivel Svájc megváltotta repülőjegyét Oroszországba.

Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Svájc világbajnoki kerete

Bundesliga, illetve Serie A csapatok mellett a Basel és a Young Boys is delegál játékost a svájci csapatba. Összetett keret, vannak benne rutinos focisták, mint például a 34 éves Stephan Lichtsteiner 98 válogatottsággal a háta mögött, de ha Vladimir Petkovic szövetségi kapitány fiatalos erőt vetne be, válogathat ígéretes tehetségek közül is. Elég csak a 21 éves Breel Embolo nevét említeni, akiért 2016-ban a Schalke 20 millió eurót fizetett a Baselnek. A svájci keret további sajátossága a nemzeti sokszínűsége: egyes játékosaik Kamerunban, vagy épp Elefántcsontparton születtek, mellettük pedig sokan első generációs svájciak, albán, nigéirai, macedón és chilei szülőkkel.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Gregor Kobel - - - - - -'
Jonas Omlin - - - - - -'
Philipp Köhn - - - - - -'
Yann Sommer - - - - - -'
Védők
Eray Cömert - - - - - -'
Fabian Schär - - - - - -'
Manuel Akanji - - - - - -'
Nico Elvedi - - - - - -'
Ricardo Rodriguez - - - - - -'
Silvan Widmer - - - - - -'
Középpályások
Ardon Jashari - - - - - -'
Denis Zakaria - - - - - -'
Djibril Sow - - - - - -'
Edimilson Fernandes - - - - - -'
Fabian Frei - - - - - -'
Fabian Rieder - - - - - -'
Granit Xhaka - - - - - -'
Michel Aebischer - - - - - -'
Remo Freuler - - - - - -'
Renato Steffen - - - - - -'
Xherdan Shaqiri - - - - - -'
Csatárok
Breel Embolo - - - - - -'
Christian Fassnacht - - - - - -'
Haris Seferovic - - - - - -'
Noah Okafor - - - - - -'
Ruben Vargas - - - - - -'

Svájc kulcsjátékosai

Mostanában divatos és kedvelt felállásban lép pályára többnyire a svájci válogatott. A 4-2-3-1-es variációban Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri a húzónevek. Rájuk épül a támadásépítés, kis túlzással minden akcióban benne vannak. A támadások befejezése Haris Seferovicnak ment a legjobban a selejtezők alatt, összesen négy találatig jutott. A svájci csatárok gyengeségét mutatja, hogy a középpályások hét különböző gólszerzővel, többször vették be az ellenfelek hálóját a selejtezők alatt. A válogatott egyik legnagyobb problémája is ezen a téren mutatkozik meg: a helyzetek kihasználásának hatékonysága elég alacsony.

Svájc felkészülési programja

Június elején két mérkőzéssel hangol a világbajnokságra Svájc. Először június 3-án a spanyol válogatott ellen lépnek pályára Villarrealban, amivel talán a brazilok elleni meccset szimulálják, majd Luganóban fogadják Japán csapatát. Ez utóbbi összecsapás a két erősen defenzív csoportellenféllel, Costa Ricával és Szerbiával szemben lehet hasznos.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 3. Spanyolország 1 - 1 Svájc 1.33 4.33 12.00
jún 8. Svájc 2 - 0 Japán 1.61 3.75 6.00

Esélyek, tippek

Vladimir Petkovic széles merítési lehetőséggel rendelkezik, ha kell fiatal tehetséggel, de akár rutinos játékosokkal is fel tudja rázni bármelyik csapatrészt. A helyzetek kihasználása viszont probléma, és hiányzik egy igazi vezéregyéniség is a középpályáról, egy klasszikus játékmester, aki a támadásokat kézben tartaná. A fogadóirodák Brazília mögött a második helyre várják, ami teljesen reálisnak tűnik, még a negatívumok mellett is. Szerbia kellemetlen ellenfél, de bizonytalan taktika terén, eközben Costa Rica stabilan ugyanazt játssza évek óta, de idősődő keretükben véges a potenciál. Ha nem hibázik nagyot Svájc, továbbjuthat.