Kezdőlap Csapatok D csoport Izland

Izland

A 2016-os Európa-bajnokság után a soron következő vb-re is kvalifikálta magát a mindössze 335 ezer lélekszámú ország, így folytatódhat tovább az izlandi futballcsoda. Két évvel ezelőtt a negyeddöntő volt a végállomás a kontinenstornán, de titkon a világbajnokságon is valami hasonlóban reménykednek. Nem lesz egyszerű dolguk, mivel bekerültek a halálcsoportba – a Messi és Agüero fémjelezte – argentinok, Nigéria és Horvátország mellé.

Világbajnoki múlt

Ez lesz az ország első vb-je, mivel a labdarúgás fejlődése csak 15-20 évvel ezelőtt kezdődött. Az okos építkezésnek hála (kezdetben stadionokat húztak fel, majd utána UEFA licences edzőket képeztek) rohamosan fejlődtek, így maximálisan kifizetődött a befektetett munka. Tehetséggondozás kiválóan működik, már fiatalon komoly felkészítést kapnak a légiós életre, hogy minél könnyebben menjen az integrálódás egy elit bajnokságba. Ennek folyománya volt a 2016-os Európa-bajnokságra való kijutás, ahol olyan csapatokat előztek meg a selejtezőcsoportban, mint Hollandia és Törökország. A franciaországi tornán a nyolcaddöntőben Angliát ütötték ki, majd a későbbi döntős házigazda jelentette számukra a végállomást. A sikeres válogatott alapjait a svéd edző, Lars Lagerback rakta le, majd az izlandi Hallgrímsson vette át az Eb után az irányítást és folytatta az elképzeléseit.

Heimir Hallgrímsson. Fotó: Dmytro Larin / Shutterstock.com

Oroszországba vezető út

Kifejezetten nehéz csoportba került az izlandi válogatott, mivel Horvátországgal, Ukrajnával, Finnországgal és Törökországgal is meg kellett küzdenie az első helyért, ami automatikus kijutást ért. Nem kezdték jól a sorozatot, kimondottan szenvedtek az első két mérkőzésen, féltávnál még messze voltak az élen álló horvát csapattól. Aztán komoly hullámvölgybe került déli szomszédunk, ezt használta ki a fegyelmezett izlandi csapat. Sokat segített nekik, hogy a horvátok nem bírtak a finnekkel, illetve kikaptak Törökországban. Az viszont igaz, hogy mentálisan nagyon erősek (három gólt lőttek a 90. perc után), de kezdetben, a két éve megismert hatékony defenzív játék nem funkcionált annyira tökéletesen, emiatt eszközölt változtatásokat a hátvédsorban Hallgrímsson. Ami nagy pozitívum, hogy hiába az elsősorban védekezésre épülő taktika, ez nem párosul durvasággal, mivel csak egy kiállításuk volt a 10 selejtezős mérkőzésen.

Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Izland világbajnoki kerete

Heimier Hallgrímsson május 11-én hirdetett keretet a vb-re, ahová mindössze egy otthon játszó játékos kapott meghívást, míg a többiek mind idegenlégiósok. A keret közel fele kicserélődött a két évvel ezelőttihez képest, de egyre minőségibb csapatról beszélhetünk. Öten játszanak már Angliában, ketten a Németországban és többségükre kezdőként számítanak az edzőik, vagy legalábbis aktív tagjai a rotációnak. Szépen megoszlik a rutinos rókák és a fiatal tehetségek aránya. Egy komoly probléma forrást is érdemes megemlíteni, ugyanis Gylfi Sigurdsson a középpálya motorja sérüléssel bajlódik, ennek ellenére nevezték a keretbe, bízva abban, hogy a vb kezdetéig felépül.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

Izland kulcsjátékosai

Az egyik legfontosabb játékosuk az Augsburg csatára, Alfred Finnbogason. Ő a gólfelelős, akire fel lehet építeni a kontrákat és a támadójátékot. Sokat volt sérült a szezonban, de így is megmutatta a Bundesligában, hogy érdemes rá figyelni, mert 12 gólt szerzett 22 mérkőzésen. A védelem elsősorban az összhangra épít, ahol Halldórsson előtt a már megszokott négyes kezd: Saevarsson – Árnason – Sigurdsson – Magnusson. Ők már a selejtezők alatt összeszoktak, aminek komoly hatása volt, ugyanis öt mérkőzésen mindössze egy gólt kaptak a “visszavágókon”. Az igazi erő azonban a középpályában rejlik, onnan is kiemelkedik Johann Berg Gudmundsson, aki elsődlegesen jobbszélső, de mindkét oldalon bevethető, hatalmas munkabírású játékos. Kiválóan tekeri a labdákat középre és pontrúgások után is veszélyes.

Izland felkészülési programja

A világbajnokság rajtjáig két mérkőzés vár rájuk, mind a kettőt Rejkjavikban játsszák. Elsőn a Norvégiát fogadják június 2.-án, majd öt nappal később Ghánát. Utóbbival a Nigéria elleni csoportmérkőzést próbálják majd szimulálni.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 2. Izland 2 - 3 Norvégia 2.04 3.10 4.00
jún 7. Izland 2 - 2 Ghána 2.25 3.20 3.25

Esélyek, tippek

Az izlandi válogatott sokra hivatott a vb-n, még akkor is, ha elsőre nem így gondoljuk. Egy masszív csapatuk van, mely az esetek többségében a 4-4-2-es rendszerre építi, egy mindenes középcsatárral és egy árnyékékkel. Elsősorban ők a defenzív játékra fognak építeni, sokat fognak ütközni, ezzel elriasztva például a kis argentin játékosokat a kapu előtti fickándozástól. Fizikálisan az egyik legjobbak a mezőnyben, állóképességben is az elithez tartoznak, így érdemes az élő fogadások terén a meccseiknél a hajrában szerzett góljaikra fogadni. Ha minden klappol náluk, akkor összejöhet még a csoportból való továbbjutás is, mivel ezt a védelmet nagyon nehéz lesz feltörni. Az offenzív játék szempontjából kiemelten fontos lesz Sigurddson felépülése. Ő sokat lendíthet a támadásokon, nélküle azért alaposan lekorlátozódnak az északi ország esélyei.