Kezdőlap Csapatok D csoport Horvátország

Horvátország

Horvátország kapcsán elsőre az embernek a 98-as menetelés és Davor Suker jut eszébe. Azóta már felnőtt egy újabb generáció, mely a nagyok nyomába eredne. Erre meg is van minden esélyük, de előbb az egyik legnehezebb csoportból kell továbbjutniuk, ahol Izland, Argentína és Nigéria vár rájuk.

Világbajnoki múlt

Déli szomszédunk világbajnoki történelme a 98-as tornától íródik, ahol a bronzérmet sikerült elsőre megszerezniük. Az akkori teljesítmény csodának is tekinthető, de ha jobban megnézzük a keretet, akkor bizony olyan játékosokba botlunk, akik európai élcsapatoknál is bizonyítottak (Boban, Suker, Prosinecki, Jarni). Egy nagyon tehetséges korosztály nagy lehetősége volt, aminek közelébe a következő világversenyeken nem sikerült érnie a soron következő horvát csapatoknak. Rendre a csoportkör jelentette a végállomást számukra, pedig 14-ben nagyon erős keretük volt. Abból a keretből 13-an maradtak, közülük is kiemelkedik a Rakitic-Modric páros.

Luka Modric. Fotó: Oleh Dubyna / Shutterstock.com

Oroszországba vezető út

Kifejezetten nehéz útja volt a 18-as tornára a horvátoknak. Már a selejtezős csoportjukban is négy hasonló képességű válogatott volt (rajtuk kívül Törökország, Izland és Ukrajna), de az sem segített Modricékon, hogy Zágrábban csak egy döntetlennel kezdtek a törökök ellen. Az igazi probléma viszont izlandi vereség volt a hatodik fordulóban, továbbá az ötlettelen játék sem volt kifizetődő. A kezdetben biztosra vélt továbbjutás szertefoszlott, kaparni kellett a pótselejtezős helyért is. Ante Cacic mestert sok kritika érte, így a sorsdöntő ukrajnai záró mérkőzés előtt elbocsájtották és helyére ugrott be Zlatko Dalic. Annyira jól sikerült a pótlás, hogy Dalic hosszabb távú megoldást jelenthet a szövetség számára (pedig volt szó Ancelottiról is). A pótselejtezőt végül elérték, ott pedig magabiztosan verték a görög válogatottat.

Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Horvátország világbajnoki kerete

Európai elit bajnokságokban és élcsapatokban játszanak a horvát labdarúgók. Ennek a generációnak ez lehet az utolsó esélye, hogy valami nagyot alkossanak. Jóformán minden poszton nagy rutinnal rendelkező játékosok állnak Dalic rendelkezésére, egy masszív, már-már világklasszisnak nevezhető középpályával. Komoly hiányzójuk nincsen, így a legerősebb kerettel vághatnak neki az oroszországi túrának.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Dominik Livaković - - - - - -'
Ivica Ivušić - - - - - -'
Ivo Grbić - - - - - -'
Védők
Borna Barišić - - - - - -'
Borna Sosa - - - - - -'
Dejan Lovren - - - - - -'
Domagoj Vida - - - - - -'
Josip Juranović - - - - - -'
Josip Stanišić - - - - - -'
Josip Šutalo - - - - - -'
Joško Gvardiol - - - - - -'
Martin Erlić - - - - - -'
Középpályások
Kristijan Jakić - - - - - -'
Lovro Majer - - - - - -'
Luka Modrić - - - - - -'
Luka Sučić - - - - - -'
Marcelo Brozović - - - - - -'
Mario Pašalić - - - - - -'
Mateo Kovačić - - - - - -'
Nikola Vlašić - - - - - -'
Csatárok
Andrej Kramarić - - - - - -'
Ante Budimir - - - - - -'
Bruno Petković - - - - - -'
Ivan Perišić - - - - - -'
Marko Livaja - - - - - -'
Mislav Oršić - - - - - -'

Horvátország kulcsjátékosai

A Dalic csapata kapcsán egyértelműen a középpálya és a Modric-Raktic-Kovacic tengely ugrik be elsőre mindenkinek. Három rendkívül képzett labdarúgó, akik olyan kluboknak játszanak hétről-hétre, mint a Real Madrid és a Barcelona. Labda megtartásával tehát nem lesz gond. Elől az egyik legfontosabb játékos Mandzukic lehet. Ő már bizonyította a Juventusban is, hogy lehet rá számítani nagy meccseken, de a védekezésből is bőven kiveszi a részét. Hátul Lovren lehet a vezér, aki a Liverpool csapatával nagyot menetelt a BL-ben. A fontos pozíciókban tehát komoly európai tapasztalattal rendelkező játékosok vannak, ami megkönnyítheti Dalic helyzetét.

Zlatko Dalić. Fotó: katatonia82 / Shutterstock.com

Horvátország felkészülési programja

Nem aprózta el a június eleji felkészülést a horvát csapat. Angliában Brazília lesz az ellenfelük, míg utána hazai pályán Szenegált fogadják. Két vb résztvevő jó erőfelmérő lehet számukra, mivel hasonló ellenfelekkel találkozhatnak majd a csoportkörben is (Argentína és Nigéria).

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 3. Brazília 2 - 0 Horvátország 1.50 3.80 7.50
jún 8. Horvátország 2 - 1 Szenegál 1.61 3.75 6.00

Esélyek, tippek

Nehéz megtippelni, hogy mire lehet képes ez a horvát csapat, mivel hatalmas potenciállal rendelkeznek, de nem biztos, hogy ezt Dalic ki tudja belőlük hozni. A szövetségi kapitány ugyanis merőben más elveket vall az elődeinél. Az alap tézise az, hogy a játékosoknak közel hasonló poszton és taktikával kell játszaniuk, mint a klubjaikban. Véleménye szerint a horvátoknál nem az állóképességgel vagy technikai képzettséggel volt a probléma, hanem mentális bajok jöttek elő. Mindegyik kerettaggal egyenként leült beszélgetni, aminek egyelőre úgy néz ki, hogy megvan a hatása.

Rátérve azért a taktikára, az megfigyelhető, hogy a 4-2-3-1-es rendszerhez próbál ragaszkodni Dalic. A két szélső védő minden esetben olyan játékos, aki a támadásokat a második hullámban követi és jól ad be (Vrsaljko és Strinic). Középen Lovren helye biztos, mellette jó eséllyel Vida lesz, míg a kapuban Subasic. Előttük a Rakitic-Brozovic (utóbbi helyet Kovacic is szerepet kaphat) szűrő léphet pályára, Modricnál lesz a karmesteri pálca. Elől nagy kérdés, hogy Kalinic vagy Mandzukic kezd, utóbbi a szélen is bevethető, míg a balon Perisic kavargathat. Védekezés szempontjából azon ritka csapatok közé tartoznak, ahol mind a 11 játékos képes fegyelmezett defenzív játékra, így nehéz lesz ellenük kontrát vezetni. Képesek eldugni a labdát a középpályán, kifejezetten kellemetlen ellenfelek. Ha kijön nekik a lépés, akkor nem csak a csoportból való továbbjutás lehet meg, hanem akár a legjobb nyolc is. Ehhez viszont kell egy gólerős csatár.