Kezdőlap Csapatok D csoport Argentína

Argentína

Gyakorlatilag az elmúlt évtizedekben minden világbajnokságra esélyesként utazott az argentin válogatott és nincsen ez másképp a 2018-as vb kapcsán sem. A világ egyik legjobb labdarúgóját soraiban tudó csapat célja, hogy túlszárnyalják a négy évvel ezelőtti ezüstöt, de már a csoportból való továbbjutás is problémát jelenthet Jorge Sampaoli csapatának.

Világbajnoki múlt

Az argentin labdarúgásnak sok aranykora és zsenije volt, ennek fényében nem meglepetés, hogy a két világbajnoki cím mellé még három döntőt is sikerült összehozni. Már rögtön az első vb-n fináléba jutott a Guillermo Stábile vezette csapat, de csak ezüst jutott nekik. Az érdekessége az volt az akkori válogatottnak, hogy két edző irányította őket. A következő döntőre 78-ig várni kellett, akkor a Mario Kempes vezette csapat egészen a világbajnoki címig menetelt. Kempes korának egyik legjobb támadója volt, de már ekkor lehetett tudni, hogy ez még csak a sikerek kezdete, ugyanis jött az utánpótlás a világ egyik legjobb labdarúgójának képében, aki Diego Maradona volt.

A 78-as vb-n még csak 17 éves lett volna, így Menotti nem vitte el fiatal korára hivatkozva, de 86-ban kis túlzással egymaga vezette sikere az Albicelestét. Az angolok elleni góljáról mai napig beszélnek. Hiába kerültek döntőbe 90-ben is, nem sikerült címet védeni. Ekkor még senki sem sejtette, hogy 24 év böjt vár az ország szurkolóira. Hiába voltak klasszisaik (Crespo, Batistuta, Verón stb.), nem tudták őket csapattá kovácsolni. 2014-ben eljutottak ugyan a döntőig, hála a világ egyik legjobbjának, de ott már Messi sem tudott csodát tenni.

Lionel Messi. Fotó: AGIF / Shutterstock.com

Oroszországba vezető út

Nehéz szülés volt ez a kijutás Sampaoli csapatának. Döcögősen haladtak, nagyon Messi központú volt a taktika, ami egyrészről érthető, mivel ki kell használni az adottságait, de Sampaoli túlzásba vitte a dolgokat. Ez az eredményeken is meglátszott, mert a társak nem tudtak felnőni Leóhoz, így az utolsó fordulóban még az is kérdéses volt, hogy egyáltalán ott lesznek-e Oroszországban. Ecuador ugyan megszerezte hazai pályán a vezetést a záró találkozón, de jött Messi mesterhármasa és végül meglett az egyenes ági kijutás. Ami megfigyelhető volt, hogy a támadójáték nagyon akadozott, nem voltak stabil góllövői a válogatottnak.

Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Argentína világbajnoki kerete

Jorge Sampaoli elsősorban Messire próbálta szabni a 23 fős keretet, így már a kihirdetés előtt lehetett sejteni, hogy bizonyos játékosok nem fognak helyet kapni az utazó csapatban. A legnagyobb hiányzó Mauro Icardi, aki egyes források (vagy épp rossz nyelvek) szerint nem tartozik Leo Messi baráti köréhez. Az olasz társgólkirály hiánya várható volt, ahogyan Fernando Gago és Javier Pastore távolmaradása is. A keret azonban így is bombaerős, de ha jobban megnézzük, akkor a padon nem sok minőségi csere ül. A kezdő ugyan rutinos lesz (lehetne akár öregnek is nevezni), de vajon, ha nekik nem megy, akkor elég lesz egy Dybala, hogy lendítsen a játékukon?

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Emiliano Martínez - - - - - -'
Franco Armani - - - - - -'
Gerónimo Rulli - - - - - -'
Védők
Cristian Romero - - - - - -'
Germán Pezzella - - - - - -'
Gonzalo Montiel - - - - - -'
Juan Foyth - - - - - -'
Lisandro Martínez - - - - - -'
Marcos Acuña - - - - - -'
Nahuel Molina - - - - - -'
Nicolás Otamendi - - - - - -'
Nicolás Tagliafico - - - - - -'
Középpályások
Alejandro Gómez - - - - - -'
Alexis Mac Allister - - - - - -'
Enzo Fernández - - - - - -'
Exequiel Palacios - - - - - -'
Guido Rodríguez - - - - - -'
Leandro Paredes - - - - - -'
Rodrigo De Paul - - - - - -'
Csatárok
Ángel Di María - - - - - -'
Joaquín Correa - - - - - -'
Julián Álvarez - - - - - -'
Lautaro Martínez - - - - - -'
Lionel Messi - - - - - -'
Nicolás González - - - - - -'
Paulo Dybala - - - - - -'

Argentína kulcsjátékosai

Épp elég cikk született már arról, hogy az Albiceleste mennyire Messi-függő. Erre már ki is találtak egy szót (Messidependence), ami jól illusztrálja, hogy hiába a sok nagy név, minden a Barca sztárjától függ. Ezért nem is emelnénk ki egyetlen másik társát sem, mert mindenki (még Higuain és Agüero is) Messi alá fog játszani. Hasonló volt a helyzet a selejtezők során is, mint a 14-es vb-döntőben, ha nem ment Messinek, akkor az összes pályán lévő társa szenvedett. Valami hasonlóra számíthatunk a mostani világversenyen is.

Jorge Sampaoli. Fotó: Vlad1988 / Shutterstock.com

Argentína felkészülési programja

A spanyolok elleni márciusi hatalmas zakó komoly nyomot hagyott az argentinokban, ennek értelmében nem kockáztattak újabb nagy csapattal, hanem Haitival és Izraellel oldották meg a felkészülést. Kérdőjeles, hogy Sampaoli így milyen vb csoportellenfelet akar majd szimulálni a június eleji két találkozón. Érdekes választás, lehet inkább csak a bemelegítés a cél az oroszországi torna előtt.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
máj 30. Argentína 4 - 0 Haiti 1.04 15.00 26.00

Esélyek, tippek

Az elmúlt években, évtizedekben láthattuk, hogy eléggé kockázatos egy személyre felhúzni egy taktikát még akkor is, ha az illető a legjobb. Ugyanakkor azt is érdemes hozzátenni, hogy nagyon rutinos játékosok alkotják a keretet, akik sok csatát megéltek. Sampaoli számtalan felállást megpróbált az elmúlt évben, de az igazit még mindig nem találta meg. Jó eséllyel három középső védő lesz Romero előtt (Otamendi-Mascherano-Rojo), széleken két olyan játékos, akik elsősorban védők, de jól tudják támogatni a támadásokat is (Ansaldi, Mercado). Középen Biglia lehet az egyik szűrő, mellette Banega kaphat szerepet. Nagy kérdés, hogy Di María amolyan jolly-joker lesz Dybalával karöltve, vagy netalán kezdőbe szánja őt a szövetségi kapitány. Elől Agüero helye biztosnak tűnik, de Higuain is kihagyhatatlan.

Ez így leírva egy bitang erős csapat, de a problémát a csoportbéli ellenfelek jelentik. Izland elsősorban védekezésre törekszik, nagyon nehéz feltörni a hátsó alakzatukat, ráadásul állóképességük is rendben van. Horvátország a középpályás labdatartásra és a stabil védelemre koncentrál, míg Nigéria bárkire veszélyes lehet. Magyarán már a csoportkörben is szenvedhetnek Agüeróék, de mi történik akkor, ha védekezésre kerül a sor? Ebben azért nem jeleskednek, nincsen egy jól működő taktikájuk, amivel kapott gól nélkül kihúzhatnának egy találkozót. Természetesen nem szabad őket leírni, de arra fel kell készülniük, hogy mindenki Messit próbálja majd megállítani, így Sampaolinak ki kell találnia egy alternatív megoldást, ha világbajnokok szeretnének lenni.