Nyolc világbajnokságot hagyott ki Peru, mire sikerült a 82-es vb után újra kvalifikálniuk magukat. Fiatal és tehetséges csapattal rendelkeznek, akik egy buta hiba miatt kénytelenek nélkülözni legnagyobb játékosukat. Franciaország, Dánia és Ausztrália lesz az ellenfelük a C jelű kvartettben, ahol már a pontszerzés is bravúr lenne, de masszív csapatról beszélünk, akik nem ismernek lehetetlent.

Világbajnoki múlt

A perui labdarúgás aranykorszakai a 30-as és a 70-es évekre tehetőek. Az 1930-as világbajnokságra kvalifikálták magukat először, de két vereséggel búcsúztak a csoportkörben, következő vb szereplésre 40 évet kellett várni. Az 1970-ben rendezett tornán érték el legnagyobb sikerüket, míg az ország történelmének legnagyobb játékosa, Teofilo Cubillas kapta a legjobb fiatal játékosnak járó elismerést. A negyeddöntőben a későbbi győztes legendás 70-es brazil válogatott jelentette számukra a végállomást. A 78-as és 82-es tornán már rutinos csapatként vettek részt, sok tehetséges játékossal (Oblitas, Sotil, Cubillas és Chumpitaz), de mindössze csak megismételni sikerült a az eddigi teljesítményüket, túlszárnyalni nem. Érdekesség velük kapcsolatban, hogy általában az a válogatott jelenti számukra a végállomást, akik végül az adott tornát megnyerik. Csoportkörös kiesés esetén rendre a későbbi győztessel szerepeltek együtt. Ebből kiindulva 2018-ban Franciaország, Dánia és Ausztrália hármasából fog kikerülni a világbajnok?

Andre Carrillo. Fotó: Agencia de Noticias / Wikipédia

Oroszországba vezető út

A szokásoknak megfelelően a dél-amerikai zónából az első négy csapat automatikusan, míg az ötödik helyezett interkontinentális pótselejtezőn kerülhet ki a vb-re. Ismerve a tíz országot, ez nem volt egyszerű feladat Peru számára, mivel Argentína, Brazília és Uruguay jó szereplése adott, de hozzájuk felzárkózott már Chile és Kolumbia is. A kijutási esélyeket megnehezítette a borzalmas rajt is, mivel a táv egyharmadánál mindössze négy ponttal álltak. A játékosok és a vezetők azonban hittek Ricardo Gareca munkájában, ami szép fokozatosan kezdett beérni. A hajrához közeledve már a legjobb csapatokkal is felvették a versenyt, Messiéktől elhoztak egy x-et, de legyőzték például Uruguayt is. Az igazi dráma azonban csak az utolsó fordulókban következett. Hatalmas szerencse kellett ahhoz, hogy elérje a pótselejtezős helyet a perui csapat: az utolsó Venezuelának meg kellett vernie idegenben Paraguayt, Braziloknak egy számukra tét nélküli mérkőzésre kellett felpörögni Chile ellen, míg a perui hősöknek minimum egy pont kellett Kolumbiával szemben. Hiába vezettek azonban Falcaóék, jött a csoda Guerrerótól, ezek után már a pótselejtezőn Új-Zélanddal szemben viszonylag könnyedén harcolták ki az utolsó helyet a vb-re.

Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Peru világbajnoki kerete

Ahogyan azt már megemlítettük, Ricardo Gareca igyekszik megújítani a perui labdarúgást. Egy fiatal keretet rakott össze a selejtezőkre, pár tapasztalt játékossal megspékelve. A védelemben Alberto Rodríguez képviseli a rutint, aki egyben a csapatkapitány is, míg elől Jefferson Farfán lehet ismert az európai focihoz szokott drukkereknek. A keretben mindössze három 30 év feletti van, de lesz egy óriási hiányzójuk, aki az ország legjobbja, Paolo Guerrero. Az ex-Bayern csatár már túl van karrierje csúcsán, de fontos gólokkal segítette országát, azonban buta hibát vétett. Elkapták őt kokainnal a doppingteszten, így eltiltást kapott fél évvel ezelőtt. Lejárt ugyan a büntetése, de a CAS nyolc hónappal meghosszabbította, így kihagyja a vb-t a perui támadó.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

Peru kulcsjátékosai

Nem is annyira kulcsjátékosa, mintsem inkább legismertebb labdarúgója a válogatottnak Jefferson Farfán. Szerepelt a PSV-ben és a Schalkéban is, elsősorban szélsőként használható, jól lövi a pontrúgásokat, veszélyesen cselez, igaz a gyorsasága már megkopott, de a rutinja aranyat érhet. Az egyik legfontosabb láncszemnek Guerrero távollétében az irányítói vénával megáldott Christian Cuevát lehet nevezni. Ő a Sau Paulo tízese, aki váratlan megoldásaival mérkőzéseket tud eldönteni. Gyorsan szlalomozik a védők között, jól vált irányt, hála alacsony súlypontjának. Nagyon jól lát a pályán és a helyzetfelismerések terén is jeleskedik. Cueva lehet a vb egyik felfedezettje. A védelemből érdemes kiemelni Miguel Traucót, aki balhátvéd és rendkívül képzett. A brazil bajnokságban játszik Cuevához hasonlóan, hátvéd létére kreatív és jó beadásokkal véteti magát észre. Ő és Guerrero nem csak a válogatottban, hanem a Flamengóban is együtt játszanak, nagyon jól megértik egymást, ezért is lesz nagy hátrány a középcsatár hiánya.

Ricardo Gareca. Fotó: Agencia de Noticias / Wikipédia

Peru felkészülési programja

Felkészülés gyanánt a Dániához hasonló mentalitású Skóciát fogadják május végén Limában, de két vb résztvevő válogatottal is összemérik erejüket: Szaúd-Arábia és Svédország. Megmondom őszintén, nem ártott volna egy franciákhoz hasonló erejű csapattal is játszani (Hollandia), mert így komoly meglepetés érheti őket a csoportkör alatt.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
máj 30. Peru 2 - 0 Skócia 1.33 4.50 11.00
jún 9. Svédország 0 - 0 Peru 2.50 3.10 3.10

Esélyek, tippek

Nehéz behatárolni a perui csapat lehetőséget, mivel Guerrero fontos része volt a gépezetnek. Nélküle sikerült ugyan megvívni a pótselejtezőt, de kis túlzással minden attól függ majd az előre játéknál, hogy Cueva milyen napot fog ki. Sok esetben lehet a mérleg nyelve, érdekes lesz látni, mire megy majd a robosztus dán vagy ausztrál védőkkel. Farfán lehet még fontos társa, de a helyzetek kialakítása Cuevára vár majd, ez pedig nagy teher egy 25 éves játékos számára. A keretből sokaknak nincsen európai tapasztalata, a csoportban pedig két európai válogatottal is játszanak. Az biztos, hogy védekezésük elsősorban a középen tömörülésre fókuszál, míg a széleken gyors és kreatív szélsők vannak. Támadóik is elsősorban sebességre építenek, egy dinamikus csapatra számíthatnak a riválisok. Középpályán gyakorta játszanak két szűrővel, míg az egy szem támadót hárman próbálják segíteni a második sorból. A márciusi felkészülés során látszott, hogy Garecának fontos a jó defenzív játék, emiatt Ausztrália és Dánia ellen biztosan egy megfontoltabb taktikával lépnek pályára. A franciák egyelőre nem az ő szintjük, de nem szabad őket leírni továbbjutás szempontjából.