Kezdőlap Csapatok B csoport Marokkó

Marokkó

Húsz éves szünet után tér vissza a világbajnokságra Marokkó, mely Afrika egyik meghatározó csapatának számított egykoron, de az igazi áttörés talán sosem sikerült nekik. Ezúttal néhány marokkói születésű játékos mellett, spanyol, holland és francia honosítású válogatottal a vb-nyolcaddöntőt célozták meg. Ötszörös pénzt fizetne ha összejönne, Portugália és Spanyolország mellett nehéz feladat lesz!

Világbajnoki múlt

Marokkó sikerkorszaka a ’80-as években volt, amit egy rekord is jelez: első afrikai válogatottként jutottak be a világbajnokság egyenes kieséses szakaszába 1986-ban. Angliát, Portugáliát és Lengyelországot megelőzve az első helyen zártak a csoportban, ezzel elérték az ország történetének legnagyobb sikerét, a vb-nyolccadöntőt, ahol az NSZK volt az ellenfél. A későbbi ezüstérmes vetett véget a marokkói álmoknak, Lothar Matthaus révén a 87. percben. Legutóbbi vb-részvételük 1998-ban szép játékkal, és rengeteg kimaradó helyzettel, a csoportkörben ért véget.

Karim El Ahmadi. Fotó: mustapha ennaimi/Flickr

Oroszországba vezető út

Elefántcsontpart, Gabon és Mali mellett egy meglehetősen erős csoportot abszolvált hibátlanul Marokkó. Három győzelem és három döntetlen volt az eredménysor, mindezt úgy, hogy még gólt sem kaptak az ellenfelektől. A sikerek kovácsa Hervé Renard, aki két éve irányítja a válogatottat. Taktikailag többrétegű csapatot hozott össze a francia szakember, ami a világbajnoki selejtezők után is megmutatkozott a 2018-as Afrikai Nemzetek Kupáján. Ha kellett domináltak, támadtak, ha defenzív stílusra volt szükség, jól védekeztek. Veretlenül nyerték meg a tornát, a kieséses szakaszban gond nélkül meneteltek, végül a döntőben 4:0-ra verték Nigériát. El Kaabi 9 góllal a torna legeredményesebb játékosa lett. Így kell hangolni a világbajnokságra!

Nyisson számlát a bet365-nél ma és igényelje 100%-os Kezdő bónuszát
18+ Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

Marokkó világbajnoki kerete

A marokkói bajnokság nem képviselteti magát a keretben, csak légiósokra számít Hervé Renard. Szinte a teljes keretre igaz, hogy nem Marokkóban született játékosok alkotják, hanem például holland, francia vagy épp spanyol focistákat honosítottak, akik rendelkeztek marokkói felmenőkkel. Minderre kiterjedt megfigyelő hálózattal is rendelkeznek, és folyamatosan keresik az olyan európai akadémistákat, vagy épp befutott játékosokat, akiket “haza” tudnak csábítani a válogatottba.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

Marokkó kulcsjátékosai

Mbark Boussoufa a csapat motorja, a szövetségi kapitány többféle rendszerében is otthonosan mozog. A védekező középpályás poszton El Ahmadi gondoskodik a biztonságról labdavesztés esetén, illetve a labda elhalászásában is fontos szerepe van. A selejtezők alatt Boussoufa és Nordin Amrabat volt az előkészítő, 3-3 gólpasszal. A Numancia mellőzött hálóőre, Munir Mohamedi kirobbanthatatlan a kapuból, míg a védelem legfontosabb alakja, a válogatott csapatkapitánya, Medhi Benatia. A Juventus játékosa nem csak védőmunkával, hanem góllal is hozzájárult a világbajnoki részvétel kivívásához.

Marokkó felkészülési programja

Május végén Európában kezdi meg a felkészülés utolsó fázisát Marokkó, mely európai ellenfelekkel hangol majd a világbajnokságra. Május 31-én Ukrajnával játszanak, ami például az erős portugál széljáték tesztelésére alkalmas lehet, majd ezt követően június elején két defenzívebb válogatottal, Szlovákiával és Észtországgal is összecsapnak, ami az Irán elleni meccsre egész jó tréningezésnek tűnik.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
máj 31. Marokkó 0 - 0 Ukrajna 2.75 3.10 2.62
jún 4. Marokkó 2 - 1 Szlovákia 2.54 3.00 3.10
jún 9. Észtország 1 - 3 Marokkó 7.50 3.75 1.50

Esélyek, tippek

Nem elveszett csapat a marokkói, kerete alapján sokoldalúnak mondható taktikailag, de a sorsolásnál nem volt szerencséjük. Az újjáalakuló spanyol válogatott, és a friss Európa-bajnok Portugália talán kemény falat lesz Boussoufáéknak. Irán verhető, de a két európai ellenfél miatt a csoportból való továbbjutás kérdéses, viszont pont emiatt jó szorzóért kínálják, tehát érték is van a dologban. Az irániakkal szembeni első meccsükön sok múlik majd, akik ellen nem elég a döntetlen, ha valóban nyolcaddöntő a cél.