Carlos Queiroz 2014 után újra kijutatta az iráni válogatottat a világbajnokságra. A portugál szakember ismerős csoportellenfélre készítheti fel csapatát, hiszen a nyolcaddöntőbe többek között Portugálián át vezet az út. Nehéz kvartettbe kerültek, a továbbjutás a spanyolok, portugálok és marokkóiak mellett nagyon nehéz feladatnak ígérkezik a defenzív stílusú, kontrákkal támadó Irán számára.

Világbajnoki múlt

Irán története során már ötödik alkalommal vehet részt világbajnokságon, de igazán maradandót eddig nem tudott alkotni. Mindössze egyetlen mérkőzést nyertek, még 1998-ban a franciaországi tornán. Az Egyesült Államok elleni siker nagy örömöt jelenthetett a szurkolóknak akkoriban, de a továbbjutáshoz kevés volt a három pont. Emellett volt még három döntetlen más vébékről, és nagyjából végére is értünk a pozitív emlékeknek. A vébéken elszenvedett nyolc vereség és az erősen mínuszos gólarány mutatja, hogy Irán inkább passzív szereplője volt a múltnak.

Iráni szurkoló. Fotó: CP DC Press / Shutterstock.com

Oroszországba vezető út

A selejtezők utolsó fázisában Irán simán megnyerte csoportját, két fordulóval a vége előtt már biztossá vált, hogy utazhatnak Oroszországba. Katar, Kína, Üzbegisztán, Szíria és Dél-Korea mellett veretlenül, első helyen végeztek. Játékstílusuk már abból is körvonalazódik, hogy a tíz forduló alatt csak tíz gólt szereztek, és mindössze kettőt kaptak. Gyors fejszámolásra sincs szükség, hogy lássuk, 1:0-ás és 0:0-ás eredmények gyakran előfordulnak Irán életében. Szövetségi kapitányuk, Carlos Queiroz re-aktív taktikának nevezi a stílust, ami lényegében célfoci, és inkább a kapott gól elkerülésén, mintsem a domináns támadójátékon alapszik. Ez olyannyira jól ment a selejtezős csoportban, hogy az öt ellenfélből csak Szíria tudta bevennei az iráni kaput, a többi válogatottnak nem sikerült.

Fogadj az Unibeten a foci vb mérkőzéseire. Minden találkozó után 300.000 forintot nyerhetsz sorsolás által.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. BeGambleAware.org

Irán világbajnoki kerete

Légiósok mellett vannak szép számmal olyan játékosok is, akik az iráni pontvadászatból érkeznek a világbajnokságra. Taktikájukból adódik, hogy legnagyobb erejük a védelem, amiben igazi világsztár nincs. Ez a kapus posztra is igaz, többnyire az iráni Persepolisban játszó Alireza Beiranvand véd, aki hatalmas kidobásairól híres. Többször előfordult már, hogy annyira jól és hosszan dobta előre a labdát, hogy azzal gólpasszt adott. Emellett az iráni szurkolók legnagyobb bánatára nem bravúrkapus, sőt, komoly bakikra is képes lehet.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

Irán kulcsjátékosai

Többnyire védekezni fog Irán, négy védővel, gyakran visszalépő középályásokkal. Utóbbi szerepkörben nagyon jó Rouzbeh Cheshmi, aki hátvédként és védekező középpályásként is szokott játszani. Ebből a defenzív alapstílusból történő váltás esetén a középpályások középre húzódnak, helyet teremtve a szélső védők előre jövetelének. A támadásépítések fontos szereplője Alireza Jahanbakhsh, aki szélről játssza be középre a labdát, Sardar Azmounak és Mehdi Tareminek. Irán tíz selejtezős góljából hetet ők ketten szereztek. Irán célfocijában a kontrák azért nem működnek tökéletesen, a selejtezők alatt meglehetősen kevés kapura tartó lövést eresztettek el.

Irán felkészülési programja

Május végén kezdik meg a felkészülést az irániak a világbajnokságra, ami edzőtáborozás mellett három mérkőzést is magába foglal. Először Teheránban csapnak össze Üzbegisztánnal, melyet már jól ismernek, majd Törökországba utaznak. A védelem tesztelésére tökéletes ellenfél lesz a török válogatott az isztambuli meccsen. Végül még Litvániával is játszanak, aztán jöhet a sorsdöntő világbajnoki nyitány Marokkó ellen.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 8. Irán 1 - 0 Litvánia 1.60 3.50 6.50

Esélyek, tippek

A fogadóirodák hatos szorzóért adják Irán csoportból való továbbjutását, tehát meglepetés kategória lenne a bukmékerek szerint. Ezzel azért tudok egyetérteni, mert az iráni stílus egysíkú célfoci, ami akár a meglepetés-szereplés alapja is lehetne, de a csoportból való továbbjutáshoz győzelemre is szükség van, tehát gólok is kellenek. Nem elég önmagában egy bravúros döntetlen például Portugália ellen, meg kell verniük Marokkót. Ez utóbbi lesz teljes világbajnoki szereplésük kulcsa, ha nem jön össze a győzelem azon a mérkőzésen, akkor a csoportkör lesz a végállomás számukra.