Kezdőlap Csapatok A csoport Uruguay

Uruguay

Egy kétszeres világbajnok, mely majd 40 évig “pihent”, és egy olyan generáció, amelynek ez lehet az utolsó nagy dobása. Bizony, ez Uruguay, akikkel komolyan számolni kell az oroszországi világbajnokság kapcsán. Ők az esélyesei az A-csoportnak, ahol a házigazda mellett Egyiptom és Szaúd-Arábia kapott helyett. Cavaniéknak azonban komolyabb terveik vannak a továbbjutás mellett.

Világbajnoki múlt

Ők nyerték az első világbajnokságot, majd a második világháború után rendezett első tornán is ők diadalmaskodtak, de azóta semmi. Még csak egy érem sem jött össze, pedig háromszor voltak elődöntősök. A 70-es évek második felétől a kvalifikáció is problémát jelentett az ország számára, holott előtte olyan klasszisaik voltak, mint Schiaffino, Máspoli vagy Luis Cubilla. Az utánpótlás képzése azonban nem sikerült jól, így egy olyan sztárra volt szükségük, mint Enzo Francescoli (aki korának egyik legjobb irányítója volt), hogy a 80-as évek második felében újra kijussanak a vb-re. Azonban ő tudása sem volt elég, hogy a legjobb nyolcba vezesse La Celestét. Azt követően Óscar Tabárez érkezéséig kellett várni, hogy egy újabb komoly csapat épüljön az országban.

Oscar Tabarez. Fotó: CP DC Press / Shutterstock.com

Oroszországba vezető út

Uruguay gyakorlatilag egy szinten volt Argentínával és Brazíliával, már ami a vb-re való kijutási esélyeket illette. Stabil és erős csapattak rendelkeztek és az “első kanyar” után jól is álltak. Azután jött egy kisebb megingás, mikor sorra kapták a pofonokat, de sikerült a hajrá előtt talpra állniuk. A probléma egyik oka az volt, hogy a Godin-Coates duó már nem működött jól középen, míg Muslera sérült volt. Amint visszatért a hálóőr, illetve Godin mellé megjött Atléticós csapattársa is, hátul meglett az egyensúly, de még szükség volt még egy komolyabb változtatásra: a fiatalítás elkezdésére.

Fogadj az Unibeten a foci vb mérkőzéseire. Minden találkozó után 300.000 forintot nyerhetsz sorsolás által.
18+ Részvételi feltételek érvényesek. BeGambleAware.org

Uruguay világbajnoki kerete

Óscar Tabárez 2006-ban lett szövetségi kapitány, már másodjára. Az 1990-es vb-n elért nyolcaddöntő után járta Európát, majd visszatért hőn szeretett hazájához. A válogatott romokban volt, nem lett meg a kijutás a németországi tornára. Ekkor döntöttek a fiatalítás mellett és olyan tehetségeket neveltek ki, mint Luis Suárez vagy Edinson Cavani. Mára ők a válogatott pillérei, de annak a generációnak ez lesz az utolsó nagy tornája. Már mind harminc év felett vannak, nagy rutinnal rendelkeznek és jó csapatot alkotnak. Ez azonban önmagában kevés lenne, ha Tabárez nem kezdte volna lerakni a jövő csapatának alapköveit. Ennek köszönhetően került be a szűkebb körbe Maxi Gómez, Rodrigo Bentancur, Lucas Torreira vagy épp José Giménez. A tapasztalat és a fiatalos hév kiváló egyvelege ez a keret.

  RG AS ON OFF SL PL FC FS KG IDŐ
Kapusok
Védők
Középpályások
Csatárok

Uruguay kulcsjátékosai

Ha Uruguay, akkor Cavani és Suárez ugrik be először a szurkolóknak, teljes joggal. Két világklasszis csatár, akik jól megférnek egymás mellett is. Mindketten ontják a gólokat, de őket bizony ki is kell szolgálni. Olykor meg tudják maguknak teremteni a helyzeteket, de nekik is könnyebb a helyzetük, ha van egy jó irányító mögöttük. Ebből a szempontból lesz fontos az MLS-ben szereplő Nicolas Lodeiro, aki sokadvirágzását éli. Kreatív középpályás, aki bármikor képes egy váratlan passzra. Meghatározóbb lehet azonban a védelem, illetve Godin és Giménez kapcsolata. A két Atlético Madrid játékos a klubjában is törekszik az összhangra, ezt átültethetik a válogatott szereplésekbe is.

Edinson Cavani. Fotó: MediaPictures.pl / Shutterstock.com

Uruguay felkészülési programja

Nem viszi túlzásba a felkészülést Uruguay, mindössze Üzbegisztánnal játszik Tabárez csapata, ez lehet annak is köszönhető, hogy a fárasztó szezon után inkább pihentetné a vb-re a fiait a kapitány.

Dátum Hazai Eredmény / Óra Vendég H D V
jún 8. Uruguay 3 - 0 Üzbegisztán 1.08 9.00 34.00

Esélyek, tippek

Tabárez fiatalítása rengeteg új lehetőséget hozott taktikai szempontból a válogatottnak. Eddig a mélységből felívelt labdákra esküdtek, amiket Suárez vagy Cavani jól tartott meg. Most tehetséges középpályásaik révén akár lendületes szélsőjátékot, vagy gyors lapos passzokkal építkező középpályát tudnak összerakni. Több helye lett így elől Suárezéknek is, a védelem is fellélegezhet, mert középen jobban tudják tartani a labdát. Muslera előtt a négy védő evidens (ebből nem enged Tabárez), de előttük olykor négy középpályás van, akikből kettő szélső, vagy akár képesek gyémánt alakzatban is játszani, amivel masszívabb lesz a védekezésük is. Ezt az uruguayi csapatot nagyon nehéz lesz megverni, ha Suárezék nem csinálnak valami hülyeségeket (kiállítás), akkor bizony messzire juthatnak.